Biden avertizează că SUA vor apăra Filipine dacă China va ataca. Beijingul reacționează: Nu au niciun drept

Data actualizării: Data publicării:
tensiuni in marea chinei de sud
Președintele american Joe Biden a avertizat China că SUA vor apăra Filipine în cazul oricărui atac în Marea Chinei de Sud. În replică, Beijingul a transmis că SUA nu au niciun drept să facă asta. FOTO: Profimedia Images

Președintele american Joe Biden a avertizat China că SUA vor apăra Filipine în cazul oricărui atac în Marea Chinei de Sud. În replică, Beijingul a transmis că SUA nu au niciun drept să facă asta.

Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri, la Casa Albă, că angajamentul SUA privind apărarea Filipinelor este "de neclintit" şi a acuzat China că acţionează "periculos şi ilegal" în Marea Chinei de Sud.

"Vreau să fiu clar – vreau să fiu foarte clar: angajamentul de apărare al Statelor Unite față de Filipine este de neclinti. Acordul de apărare al Statelor Unite cu Filipine este de neclintit.

Orice atac asupra aeronavelor, navelor sau forţelor armate filipineze vor atrage aplicarea (...) tratatului nostru de apărare reciprocă cu Filipinele", a spus el într-o întâlnire cu premierul australian Anthony Albanese.

Declarația de miercuri a lui Biden privind Marea Chinei de Sud a fost cea mai puternică dintre cele făcute de el pe tema tensiunilor dintre Beijing și Manila din ultimele luni, scrie BBC.

Între Beijing şi Manila au avut loc mai multe confruntări în zona maritimă respectivă, în special în apele disputate din jurul bancului Thomas Doi din Insulele Spratly. Duminica trecută, o navă chineză şi una filipineză s-au ciocnit, iar Filipinele au condamnat "în cel mai înalt grad" "manevrele periculoase de blocare" efectuate de chinezi.

În replică, Ministerul de Externe de la Beijing a susţinut joi că Statele Unite nu au niciun drept să se amestece în problemele dintre China şi Filipine în Marea Chinei de Sud, informează Reuters.

"SUA nu sunt parte în problema Mării Chinei de Sud, nu au niciun drept să se implice într-o problemă dintre China şi Filipine", a răspuns în cadrul unei conferinţe de presă Mao Ning, purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze, la o întrebare privind afirmaţia Statelor Unite că vor apăra Filipinele. "Promisiunea SUA de a apăra Filipinele nu trebuie să afecteze suveranitatea Chinei şi interesele sale maritime în Marea Chinei de Sud şi nu trebuie să permită şi să încurajeze pretenţiile ilegale ale Filipinelor", a avertizat Mao.

Un purtător de cuvânt al ministerului filipinez de externe nu a răspuns imediat unei solicitări din partea Reuters de a comenta subiectul.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri