Biden spune că Israelul e de acord să nu atace Gaza în timpul Ramadanului. „Riscă să piardă sprijinul lumii”

Data publicării:
lupte in gaza
Gaza City în timpul luptelor dintre israelieni și Hamas (26 februarie 2024). Foto: Profimedia Images

Președintele american Joe Biden a declarat că Israelul a fost de acord să nu se angajeze în activități militare în timpul Ramadanului în Fâșia Gaza, unde se află în război cu militanții Hamas, și a spus că statul evreu riscă să piardă sprijinul din partea restului lumii, în timp ce palestinienii mor în număr mare, transmite Reuters.

Biden, care a făcut aceste declarații în timpul unei apariții în cadrul emisiunii „Late Night with Seth Meyers” de la NBC, a declarat că Israelul s-a angajat să facă posibilă evacuarea palestinienilor din Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, înainte de a-și intensifica campania de acolo pentru a distruge Hamas.

Biden, ale cărui remarci au fost înregistrate luni și difuzate marți, a declarat că există un acord de principiu pentru o încetare a focului între cele două părți în timp ce ostaticii sunt eliberați.

„Se apropie Ramadanul și a existat un acord din partea israelienilor ca ei să nu se angajeze în activități în timpul Ramadanului, de asemenea, pentru a ne da timp să eliberăm toți ostaticii”, a spus el.

Luna sfântă a Ramadanului musulman ar trebui să înceapă în 2024 în seara zilei de 10 martie și să se încheie în seara zilei de 9 aprilie.

Biden a declarat că o încetare temporară a focului ar ușura relațiile cu vecinii Israelului și ar da startul unui proces pentru ca palestinienii să aibă propriul stat.

„Asta ne dă timp să începem să ne mișcăm în direcții în care multe țări arabe sunt pregătite să se miște. De exemplu, Arabia Saudită este pregătită să recunoască Israelul. Iordania este. Egiptul... sunt alte șase state. Am lucrat cu Qatar”, a declarat Biden.

„Dacă obținem...acea încetare temporară a focului, vom putea să ne mișcăm într-o direcție în care putem schimba dinamica și nu vom avea imediat o soluție cu două state, ci un proces pentru a ajunge la o soluție cu două state, un proces care să garanteze securitatea Israelului și independența palestinienilor”, a spus el.

Biden a declarat luni că speră să se ajungă la o încetare a focului în conflict până lunea următoare.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a respins ideea unei soluții cu două state.

Biden, un democrat care candidează pentru a fi reales în acest an, a văzut cum sprijinul în rândul tinerilor americani și al alegătorilor progresiști de stânga s-a diminuat ca urmare a sprijinului său ferm pentru Israel și a numărului foarte mare de morți în rândul civililor palestinieni.

După ce Hamas a ucis 1.200 de persoane și a capturat 253 de ostatici pe 7 octombrie, Israelul a lansat un atac terestru asupra Gaza, în urma căruia s-a confirmat că aproape 30.000 de persoane au fost ucise, potrivit autorităților sanitare din Gaza.

Israelul riscă să piardă sprijinul din partea restului lumii, a declarat președintele american.

„Sunt prea mulți oameni nevinovați care sunt uciși. Iar Israelul a încetinit atacurile din Rafah”, a spus Biden.

„Ei trebuie să...și s-au angajat în fața mea că vor avea grijă să existe capacitatea de a evacua porțiuni semnificative din Rafah înainte de a merge să elimine restul Hamas”, a spus el.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri