Brazilia convoacă reuniunea urgentă a Consiliului de Securitate al ONU după atacurile teroriste asupra Israelului

Data publicării:
Smoke and flames billow after Israeli forces struck a high-rise tower in Gaza City, Gaza city, Gaza Strip, Palestinian Territory - 07 Oct 2023
Explozie după ce forțele israeliene au lovit o clădire înaltă din Gaza. FOTO: Profimedia Images

Ministerul de Externe al Braziliei a anunţat sâmbătă că va convoca o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, în urma celui mai amplu atac asupra Israelului din ultimii ani, lansat de mişcarea islamistă palestiniană Hamas, relatează Reuters şi AFP. Guvernul brazilian a transmis că simpla gestionare a conflictului nu rezolvă problema israeliano-palestiniană și este urgentă reluarea negocierilor de pace.

Brazilia, care a preluat luna aceasta preşedinţia prin rotaţie a Consiliului de Securitate, a condamnat atacul într-un comunicat în care îşi exprimă de asemenea solidaritatea cu poporul israelian şi îşi reafirmă angajamentul faţă de o "soluţie a celor două state".

"Guvernul brazilian reiterează că nu există justificare pentru recurgerea la violenţă, în special împotriva civililor, şi face apel la toate părţile să dea dovadă de reţinere maximă pentru a preveni o escaladare a situaţiei", a scris MAE brazilian, adăugând că "simpla gestionare a conflictului nu este o alternativă viabilă pentru reglementarea problemei israeliano-palestiniene şi este urgentă reluarea negocierilor de pace".

Cel puţin 100 de oameni au murit şi circa 900 au fost răniţi în Israel, potrivit media israeliene, în urma atacului-surpriză al Hamas, constând într-un baraj de 2.200 de rachete lansate dinspre Fâşia Gaza combinat cu infiltrarea de militanţi înarmaţi în localităţi israeliene, consemnează Reuters şi dpa.

În Gaza, riposta israeliană a ucis 198 de oameni şi a rănit 1600, potrivit ministerului local al sănătăţii.

"Duşmanul nostru va plăti un preţ cum n-a mai cunoscut", a promis premierul israelian Benjamin Netanyahu. "Suntem în război şi îl vom câştiga", a asigurat el.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri