„Bucătarul lui Putin”, declarație misterioasă despre ingerințe în alegerile din SUA: „Vom scoate rinichii și ficatul dintr-o lovitură”

Data actualizării: Data publicării:
Yevgeny Prigozhin incruntat close up
Evgheni Prigojin, „Bucătarul lui Putin”. Foto: Profimedia Images

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului paramilitar Wagner, cunoscut sub porecla „Bucătarul lui Putin”, susține într-o declarație pe o rețea socială din Rusia, că „am intervenit, intervenim și vom interveni” în alegerile din Statele Unite.

„Bucătarul lui Putin” a răspuns unei întrebări despre interferențele Rusiei în alegerile din Statele Unite, pe rețeaua socială rusească VKontakte.

„Am să vă răspund foarte subtil, delicat și - îmi cer scuze - cu o anumită ambiguitate. Domnilor, am intervenit, intervenim și vom interveni (în alegerile din SUA - n.r.). Cu grijă, precizie, chirurgical, în felul nostru, așa cum știm noi. În cadrul acestor operații de precizie, vom scoate și rinichii, și ficatul dintr-o lovitură”, a scris Prigojin pe VKontakte.

Fondatorul Wagner a mai spus că povestea „interferențelor” în alegerile americane poate fi văzută în filmul „Nr. 16”, o comedie rusească despre fabricile rusești de troli care s-au amestecat în alegerile din 2016 din SUA, pe care tot el a produs-o.

Afirmaţiile lui Prigojin au fost postate în preziua alegerilor americane de la jumătatea mandatului, drept răspuns la o solicitare din partea unui site de ştiri rusesc.

Prigojin, care este numit adesea „Bucătarul lui Putin” pentru că firma sa de catering are contracte cu Kremlinul, a fost acuzat oficial că sponsorizează „ferme de troli” din Rusia, care încearcă să influenţeze politica americană, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

În luna iulie, Departamentul de Stat al SUA a oferit o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru informaţii în legătură cu „angajamentul său în ingerinţe în alegerile din SUA”. El este vizat de sancţiuni americane, britanice şi ale Uniunii Europene.

Prigojin a fost o prezenţă publică discretă până de curând, dar a devenit mai vocal în timpul războiului din Ucraina, inclusiv criticând rezultatele generalilor ruşi.

În septembrie, el a recunoscut că a fondat grupul de mercenari Wagner, apropiat de Kremlin, care este activ în Siria, Africa şi Ucraina.

Vineri, grupul a deschis un centru tehnologic în domeniul apărării la Sankt Petersburg, un nou pas al lui Prigojin pentru a-şi evidenţia calificările militare.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri