Galerie Foto Care este cauza incendiilor de proporții care au făcut ravagii în Canada. Explicațiile experților: „Este neobișnuit”

Data publicării:
incendii canada
Fulgerele și vremea neobișnuit de caldă sunt de vină pentru incendiile din Canada, potrivit experților. FOTO: Profimedia Images

Fulgerele și vremea neobișnuit de caldă sunt de vină pentru incendiile din Canada, potrivit experților. Incendiile de pădure din Canada sunt un fenomen general, în special în vestul țării, dar este „neobișnuit” să le vedem pe ambele coaste în același timp, a explicat un oficial din cadrul Ministerului canadian al Resurselor Naturale, transmite Insider.

Aceste incendii de vegetație active au loc în centrul și estul Canadei, cu precădere în Ontario și Quebec, și au generat un nor de fum care a ajuns până în estul SUA, poluând aerul și perturbând cursele aeriene.

Incendiile de pădure din Canada sunt un fenomen general, în special în vestul țării, dar este „neobișnuit” să le vedem pe ambele coaste în același timp, a declarat pentru Reuters Michael Norton, un oficial din cadrul Ministerului canadian al Resurselor Naturale.

Fulgerele și vremea neobișnuit de caldă sunt de vină pentru incendiile din Canada, potrivit experților. FOTO: Profimedia Images
Fulgerele și vremea neobișnuit de caldă sunt de vină pentru incendiile din Canada, potrivit experților. FOTO: Profimedia Images

„În această perioadă a anului, incendiile se produc de obicei doar într-o singură parte a țării, cel mai adesea în vest”, a spus el.

Cauza izbucnirii incendiilor este necunoscută în Alberta, în vestul țării, deși cauze umane, cum ar fi mucuri de țigară sau scântei de la trecerea trenurilor, au fost puse pe seama incendiilor din alte părți ale țării, potrivit CBS News.

Acestea fiind spuse, incendiile din Quebec, în estul țării, au fost probabil declanșate „în urma unui fenomen meteorologic, cum sunt fulgerele”, a declarat pentru Halifax Explainer Ellen Whitman, cercetător în domeniul incendiilor forestiere.

„În general, în Canada, incendiile provocate de fulgere reprezintă aproximativ jumătate din incendiile noastre, dar reprezintă majoritatea suprafețelor arse, deoarece sunt aprinse în locuri în care nu sunt persoane în apropiere care să le observe, astfel încât sunt detectate mai puțin rapid", a spus Whitman.

Kent Moore, profesor de fizică la Universitatea din Toronto, a declarat pentru Yahoo News! Canada că incendiile de primăvară din Noua Scoție sunt, de obicei, mai ușor de stins, deoarece solul este încă umed.

Sezonul incendiilor durează mai mult din cauza schimbărilor climatice

În acest an, însă, primăvara a venit mai devreme, iar solul a rămas mai uscat decât de obicei, permițând focului să continue să ardă adânc în subteran, a declarat Moore.

„Acestea sunt mult mai greu de stins, deoarece trebuie să sapi în pământ pentru a ajunge la foc. Asta este ceea ce găsești de obicei în sezonul incendiilor de vară, când totul este mai uscat”, a spus Moore. 

Pentru Moore, schimbările climatice nu pot fi învinovățite în totalitate pentru incendiile de pe coasta de est. Este posibil să se reducă la variabilitatea anotimpurilor.

„Există doar o variabilitate naturală”, a spus el.

Totuși, asta nu înseamnă că schimbările climatice nu au un rol important.

„De asemenea, sezonul incendiilor durează mai mult acum din cauza schimbărilor climatice. Primăvara vine cu câteva săptămâni mai devreme, iar toamna vine cu câteva săptămâni mai târziu. Mai mult timp pentru ca pajiștile să ardă", a declarat pentru CBS News Edward Struzik, cercetător la Institutul pentru Energie și Politici de Mediu de la Universitatea Queen's din Canada.

Izbucnirea incendiilor din cauza fulgerelor este mai frecventă din cauza schimbărilor climatice, a spus Struzik.

„Majoritatea incendiilor din pădurile boreale din nordul Canadei sunt declanșate de fulgere. O creștere de un grad Celsius a temperaturii echivalează cu aproximativ 12% mai multe fulgere. Așadar, cu cât se încălzește clima, cu atât mai multe elemente declanșatoare de incendii sunt”, a declarat Edward Struzik, potrivit CBS News.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri