Câte milioane de dolari cheltuie SUA pentru a îndepărta de pe câmpurile de luptă controversatele muniții cu fragmentație

Data actualizării: Data publicării:
LAOS U.S. CLUSTER MUNITIONS
Muniții cu fragmentație rămase în urma războiului din Vietnam. FOTO: Profimedia

În ultimii ani, SUA au cheltuit câteva sute de milioane de dolari pentru a sprijini alte state să curețe bombele neexplodate din munițiile cu fragmentație – controversatele arme pe care SUA le-a trimis deja Ucrainei. Un membru al Congresului spune că hotărârea de a livra acest tip de armament va afecta generații întregi de ucraineni de-acum încolo.

Decizia de săptămâna trecută a președintelui Joe Biden de a livra muniții cu fragmentație către Ucraina a generat îngrijorări chiar și în rândul propriului partid.

Există «foarte multe neconcordanțe» în hotărârea administrației Biden de a trimite acest tip de arme în Ucraina, a declarat Joaquin Castro, membru al Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților, pentru Axios.

"Faptul că trebuie să cheltuiești milioane și milioane de dolari 50 de ani mai târziu, pentru a încerca să repari răul făcut atunci, cred că ar trebui să fie o lecție suficient de clară pentru ca noi să nu furnizăm acest tip de armă", a explicat el.

Începând cu 1993, SUA au cheltuit peste 4.6 miliarde de dolari pentru a ajuta alte țări să elimine minele terestre și alte muniții neexplodate, inclusiv munițiile cu fragmentație, arată datele Departamentului de Stat.

Câți bani au alocat SUA în 2022 pentru îndepărtarea munițiilor cu fragmentație

Doar în 2022, SUA "au acordat peste 376 de milioane de dolari pentru a curăța și distruge arme convenționale în peste 65 de state”, a mai spus acesta.

În timpul războiului din Vietnam, SUA au lansat circa 270 de milioane de muniții cu fragmentație în Laos – dintre care 30% nu au explodat. Ulterior, SUA au finanțat operațiunile de căutare și distrugere a acestor muniții.

"Moștenirea lăsată de munițiile cu fragmentație este doar mizerie, moarte și o îndepărtare a acestora costisitoare la mulți ani distanță de la utilizarea lor", a declarat Betty McCollum, membră a Congresului.

"Statele Unite plătesc zeci de milioane de dolari anual pentru a îndepărta munițiile cu fragmentație din Laos, muniții din epoca Vietnamului, în timp ce aceste rămășițe de război continuă să ucidă și să mutileze civili", a întărit ea.

Munițiile cu fragmentație pot cădea adesea în afara razei de acțiune a țintei prevăzute și până la 40% nu reușesc să explodeze la impact așa cum era gândit, ceea ce înseamnă că pot răni și ucide civili mult timp după ce un conflict s-a încheiat.

Peste 120 de state sunt semnatare ale Convenţiei cu privire la interzicerea utilizării muniţiilor cu fragmentaţie. Dar nu și SUA.

Oficiali ai Departamentului Apărării au declarat că administrația Biden livrează muniții cu fragmentație cu o rată de eșec mai mică de 2,35%

Alți membri ai Congresului, care s-au opus demersului au introdus un amendament la proiectul de lege care vizează cheltuielile de apărare, pentru a interzice munițiile cu fragmentație.

SUA vor sprijini financiar și Ucraina pentru a îndepărta munițiile cu fragmentație

În ceea ce privește sprijinirea Ucrainei pentru a îndepărta bombele munițiilor neexplodate, SUA au promis anterior un ajutor de 91.5 milioane de dolari pentru "gestionarea provocărilor umanitare urgente reprezentate de rămășițele explozive de război create de invazia Rusiei", a declarat pentru Axios un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Dar nici purtătorul de cuvânt, nici Casa Albă nu au răspuns la întrebările cu privire la disponibilitatea pe termen lung a SUA de a aloca și mai multe fonduri pentru a curăța câmpul de luptă.

"Ne așteptăm ca aceasta să fie una dintre cele mai mari provocări legate de minele terestre și de muniția neexplodată de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace", a declarat în decembrie Michael Tirre, un oficial de rang înalt din cadrul Oficiului pentru Îndepărtarea și Eliminarea Armelor al Departamentului de Stat.

Castro a declarat că dincolo de toate eforturile depuse pentru a sprijini Ucraina, hotărârea de a trimite acest tip de armament va afecta generații de ucraineni de-acum încolo.

"Nu cred că ar trebui să contribuim la acțiuni inumane în acest fel", a mai spus el.

"Este ca și cum o țară ne-ar cere arme chimice. Noi am spune nu", a conchis oficialul.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Comunismul nu s-a terminat și nici nu poate să se termine niciodată
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(VIDEO) Un fragment de cometa a stralucit pe cerul Spaniei si al Portugaliei. "A fost ca in filme"