Video&Foto Cel mai mare lac sărat din emisfera vestică rămâne fără apă. Sunt locuri în care poți merge cu bicicleta pe fundul lacului

Data actualizării: Data publicării:
Great Salt Lake, cel mai mare lac sărat din emisfera vestică, rămâne fără apă.
Great Salt Lake, cel mai mare lac sărat din emisfera vestică, rămâne fără apă. Foto: Profimedia

Cel mai mare lac cu apă sărată din emisfera vestică, Great Salt Lake din statul american Utah, a atins luna aceasta cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată, iar experții spun că micșorarea lui ar putea avea consecințe dezastruoase pentru mediu, economie și oamenii din nordul statului, relatează BBC.

Great Salt Lake, cel mai mare lac sărat din emisfera vestică, rămâne fără apă. Foto: Profimedia
Great Salt Lake, cel mai mare lac sărat din emisfera vestică, rămâne fără apă. Foto: Profimedia

„Când m-am mutat aici, acum 20 de ani, zona asta era sub apă”, spune cercetătorul Kevin Perry, care merge cu bicicleta pe fundul secat al lacului.

De ani de zile, apa care ar fi trebuit să ajungă în lac a fost deviată pentru consumul uman, industrie și agricultură. Acest lucru, împreună cu seceta severă din ultimii ani, exacerbată de schimbările climatice, au micșorat tot mai mult nivelul lacului.

În luna iulie, suprafața lacului a ajuns la cel mai scăzut nivel de la începutul măsurătorilor, în 1847, potrivit U.S. Geological Survey. Și se așteaptă să scadă în continuare până în toamnă sau la începutul iernii.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Lacul conține ceva mai mult de un sfert din volumul de apă înregistrat în punctul culminant din 1987, a mai spus USGS, potrivit Reuters.

Straturile de pământ care erau anterior sub apă s-au transformat în nori de praf amestecați cu calciu, sulf și arsen, un element natural legat de cancer și malformații congenitale. Albia expusă a lacului este, de asemenea, contaminată cu reziduuri de cupru și argint, din minerit.

„Dacă respiri acest praf pe o perioadă lungă de timp, cum ar fi zeci de ani, atunci poate duce la creșterea diferitelor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul pulmonar, cancerul vezicii urinare, bolile cardiovasculare, diabetul și altele”, a spus cercetătorul Kevin Perry, de la Universitatea din Utah.

Deja, metropola din apropiere, Salt Lake City, este afectată de furtuni de praf despre care experții se tem că s-ar putea agrava.

„Să salvăm Marele Lac Sărat, pentru a nu ne transforma în Dust Lake City (Orașul lacului prăfuit), înseamnă să luăm decizia conștientă că lacul este valoros și că trebuie să punem apă în el”, a adăugat Perry.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri