China amenință Filipine să fie „raţională” cu privire la diferendele maritime, după incidentele din Marea Chinei de Sud

Data actualizării: Data publicării:
nave marea chinei de sud
Un vas filipinez aflat într-o misiune de realimentare a fost lovit duminică de o navă a pazei de coastă chineze. Foto: Profimedia Images

China a îndemnat joi Filipine „să ia decizii raţionale”, după recentele iniţiative ale Manilei în Marea Chinei de Sud, menite să conteste pretenţiile suverane ale Beijingului.

Paza de coastă filipineză a difuzat recent înregistrări video care arată cum nave chineze au tras cu tunuri cu apă asupra unor ambarcaţiuni filipineze, în timpul a două misiuni distincte de aprovizionare către recife disputate.

În urma acestor manevre, între o navă filipineză şi o navă a pazei de coastă chineze s-a produs o coliziune, China şi Filipine acuzându-se reciproc pentru acest incident.

„Sperăm că partea filipineză va putea lua decizii raţionale, (va putea) găsi o cale eficace pentru a interacţiona cu vecinii săi şi a conlucra cu China pentru a ţine sub control actuala situaţie de pe mare”, a declarat într-o conferinţă de presă Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Declaraţiile sale intervin după o convorbire telefonică între ministrul chinez al afacerilor externe Wang Yi şi omologul său filipinez Enrique Manalo.

Şeful diplomaţiei chineze i-a spus lui Manalo că relaţiile bilaterale se confruntă cu „dificultăţi serioase” şi a considerat Manila responsabilă pentru această situaţie, potrivit unui raport publicat miercuri seara de Ministerul Afacerilor Externe chinez.

În urmă cu zece zile, Manila l-a convocat pe ambasadorul chinez şi a făcut referire la posibilitatea de a-l expulza.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri