China va sprijini dezvoltarea Rusiei, i-a spus lui Lavrov ministrul de Externe de la Beijing: Cu Putin, "rușii au un viitor strălucit"

Data actualizării: Data publicării:
lavorv in vizita in china
China și Rusia încearcă să îşi consolideze relaţiile diplomatice, în condiţiile în care Rusia îşi continuă ofensiva în Ucraina. FOTO: Profimedia Images

Ministrul chinez de externe Wang Yi a declarat marţi, în timpul unei întâlniri cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, că Beijingul doreşte să "consolideze cooperarea strategică" cu Moscova, a relatat presa de stat rusă.

"China va sprijini dezvoltarea stabilă a Rusiei sub conducerea lui Putin", a declarat Wang Yi, potrivit agenţiei ruse de presă RIA Novosti.

"Beijingul şi Moscova vor continua să-şi consolideze cooperarea strategică pe scena mondială şi îşi vor oferi reciproc un sprijin puternic", a adăugat ministrul chinez, potrivit aceleiaşi surse.

"Sprijinul poporului este o sursă de progres în Rusia. Cred că, sub conducerea fermă a preşedintelui Putin, poporul rus va avea un viitor strălucit", a continuat Wang Yi, potrivit Izvestia.

La rândul său, Serghei Lavrov a mulţumit Beijingului pentru "sprijinul" acordat preşedintelui Vladimir Putin după recenta sa realegere, potrivit unei înregistrări video publicate de Izvestia pe Telegram. Preşedintele chinez "Xi Jinping (...) a fost printre primii care au trimis felicitări preşedintelui ales Putin, iar noi suntem recunoscători prietenilor noştri chinezi pentru acest sprijin", i-a spus ministrul rus de externe omologului său, potrivit sursei citate, scrie news.ro.

Lavrov, în vizită de două zile la Bejing

Şeful diplomaţiei ruse a sosit luni în China pentru o vizită oficială de două zile. Cele două ţări încearcă să îşi consolideze relaţiile diplomatice, în condiţiile în care Rusia îşi continuă ofensiva în Ucraina.

Rusia şi China au convenit să discute modalităţi de aprofundare a cooperării în materie de securitate în Europa şi Asia pentru a contracara încercările Statelor Unite de a-şi impune voinţa în regiune, a declarat marţi ministrul de externe Serghei Lavrov, după discuţiile de la Beijing, relatează Reuters.

China şi Rusia au declarat un parteneriat "fără limite" în februarie 2022, când liderul rus Vladimir Putin a vizitat Beijingul, cu doar câteva zile înainte de a trimite zeci de mii de trupe în Ucraina, declanşând cel mai sângeros război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

După discuţiile cu omologul chinez Wang Yi, Lavrov a declarat că Putin a sugerat consolidarea securităţii eurasiatice, iar China şi Rusia au fost de acord să "înceapă un dialog cu implicarea celorlalţi oameni care gândesc la fel pe această temă".

"Pentru o lungă perioadă de timp, a existat o structură de securitate euro-atlantică sub forma NATO, desigur, precum şi OSCE, dar aceasta se radiază de pe lista structurilor relevante în cadrul cărora este posibil să se desfăşoare negocieri semnificative şi să se convină asupra a ceva bazat pe un echilibru de interese", a declarat Lavrov.

Agenţiile de presă ruseşti l-au citat pe Wang spunând că alianţa NATO condusă de SUA nu ar trebui să îşi extindă activităţile în regiunea Asia-Pacific şi nici să promoveze confruntările.

La o conferinţă de presă după întâlnire, Wang nu a menţionat în mod explicit SUA, NATO sau războiul din Ucraina, dar a subliniat ceea ce a numit "cele cinci" priorităţi dintotdeauna ale relaţiilor dintre China şi Rusia, a precizat Ministerul chinez de Externe într-un rezumat. Cele două ţări ar trebui "să se opună hegemonismului şi politicii puterii şi să se opună monopolizării afacerilor internaţionale de către câteva ţări", a spus Wang.

Statele Unite prezintă China ca fiind cel mai mare concurent al său şi Rusia ca fiind cea mai mare ameninţare la adresa statelor, în timp ce preşedintele american Joe Biden susţine că acest secol va fi definit de o competiţie existenţială între democraţii şi autocraţii.

Putin şi Xi Jinping împărtăşesc o viziune amplă asupra lumii, care consideră Occidentul decadent şi în declin, la fel cum China contestă supremaţia SUA în toate domeniile, de la calculul cuantic şi biologia sintetică la spionaj şi puterea militară dură.

Înalt oficial SUA, în vizită de patru zile la Beijing: "Discutii dificile"

La rândul său, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a fost în vizită de patru zile la Beijing şi a declarat luni că a avut conversaţii dificile cu oficialii chinezi pe tema cooperării lor cu Moscova. Yellen a avertizat cu privire la "consecinţe semnificative" pentru orice companie chineză care sprijină războiul Rusiei în Ucraina.

Yellen a mai spus în cadrul acestor întâlniri că Statele Unite nu exclud aplicarea de tarife la importurile de energie curată din China pentru a-şi proteja industria. Rusia şi China ar trebui "să se opună împreună unilateralismului şi protecţionismului" şi "să lucreze împreună pentru a menţine stabilitatea industriei internaţionale şi a lanţurilor de aprovizionare", a declarat Wang.

Pe de altă parte, agenţiile de presă ruseşti l-au citat pe Wang spunând că China doreşte ca Rusia şi Ucraina să se aşeze la masă la o conferinţă internaţională pentru a discuta o modalitate de încetare a războiului din Ucraina.

Rusia şi China vor continua să coopereze în lupta împotriva terorismului în cadrul relaţiei lor din ce în ce mai strânse, a mai declarat Lavrov. "Cooperarea noastră în materie de combatere a terorismului va continua, inclusiv în cadrul instituţiilor multilaterale", a spus Lavrov.

Gruparea militantă Stat Islamic a revendicat atacul de la o sală de concerte de lângă Moscova, unde au murit cel puţin 144 de persoane, dar Rusia, fără a furniza dovezi, a declarat că este de părere că Ucraina se află în spatele atacului.

Luna trecută, Reuters a relatat că Putin va călători în China în luna mai pentru discuţii cu preşedintele Xi Jinping, în ceea ce ar putea fi prima vizită în străinătate din noul său mandat prezidenţial.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri