De ce nu oprește UE importul de diamante din Rusia. „Comerțul cu diamante finanțează, în mod indirect, războiul din Ucraina”

Data actualizării: Data publicării:
Dmitri Medvedev examinează un diamant rusesc
Rusia este cel mai mare exportator de diamante neprelucrate din lume. Anul trecut, a exportat diamante în valoare de 1,8 miliarde de euro către Antwerp, principala destinație a exporturilor cu diamante rusești. Foto: Profimedia Images

Comerțul cu diamante rusești va fi cu siguranță ținta criticilor pe care Zelenski le va lansa la adresa Belgiei când se va adresa joi parlamentului de la Bruxelles. Cu toate că petrolul și gazele rusești cumpărate de europeni finanțează în mod indirect războiul purtat de Rusia în Ucraina într-o mai mare măsură, Zelenski nu își va permite să ignore comerțul cu pietre prețioase din Rusia, scrie Politico.

Zelenski și-a construit o reputație formidabilă cu privire la abordarea unor adevăruri incomode pentru europeni, inclusiv atunci când i-a acuzat pe germani că favorizează afacerile cu Rusia în detrimentul principiilor etice și când l-a întrebat în mod direct pe prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, de care parte a războiului se situează.

În cazul Belgiei, parlamentarii se așteaptă ca președintele ucrainean să ia la țintă importurile de diamante neprelucrate din Rusia. Comerțul cu diamante rusești este în beneficiul Alrosa, o companie deținută parțial de statul rus.

Rusia este cel mai mare exportator de diamante neprelucrate din lume. Anul trecut, a exportat diamante în valoare de 1,8 miliarde de euro către a doua localitate ca mărime din Belgia, Antwerp, ceea ce face din acest oraș cea mai importantă destinație a exporturilor cu diamante rusești.

În ultimul pachet de sancțiuni, UE a interzis exportul mai multor bunuri de lux, inclusiv a diamantelor, către Rusia. Dar, politicienii și activiștii cer ca UE să ia și mai multe măsuri.

Belgia se pregătește să înfrunte furia lui Zelenski care va pune tunurile pe comerțul cu diamante rusești
Majoritatea diamantelor rusești sunt extrase de Alrosa. Directorul executiv al companiei, Serghei Sergheevici Ivanov, și tatăl său, Serghei Borisovici Ivanov, un fost șef de cabinet al președintelui rus Vladimir Putin, sunt deja pe lista sancțiunilor americane. Foto: Profimedia Images

Majoritatea diamantelor rusești sunt extrase de Alrosa. Directorul executiv al companiei, Serghei Sergheevici Ivanov, și tatăl său, Serghei Borisovici Ivanov, un fost șef de cabinet al președintelui rus Vladimir Putin, sunt deja pe lista sancțiunilor americane, dar nu și pe lista UE.

În plus, SUA au limitat deja importurile de diamante rusești. În total, Alrosa a spus că a generat 4 miliarde de dolari din vânzarea de diamante în 2021.

„Din motive etice, cerem interzicerea importurilor de diamante neprelucrate din Rusia”, a spus Larisa Stanciu, reprezentantă a ONG-ului Dreptate și Pace. „Comerțul cu diamante finanțează, în mod indirect, războiul [din Ucraina]. În calitate de lider al democrației și al drepturilor omului, UE ar trebui să fie un exemplu.”

Cererea ONG-ului este susținută de partidul verzilor din Belgia care este în prezent la guvernare.

„Rusia își obține banii din vânzarea de petrol și gaze, dar și din vânzarea de diamante”, a spus liderul grupului politic al verzilor din parlamentul belgian, Woulter De Vriendt. „Nu vrem să finanțăm indirect bombardarea școlilor și spitalelor ucrainene”.

Verzii cer ca Belgia să interzică importurile cu diamante din Rusia și să îl sancționeze pe directorul executiv al companiei Alrosa.

Belgia se pregătește să înfrunte furia lui Zelenski care va pune tunurile pe comerțul cu diamante rusești
Dacă aliații transatlantici ar fi de acord cu o interdicție mai strictă a importului de diamante neprelucrate din Rusia, Moscova ar fi mult mai afectată decât în situația în care SUA și Belgia ar impune măsuri separate. Foto: Profimedia Images

„Game of stones” - jocul pietrelor prețioase

Aceste măsuri vor produce consecințe negative, potrivit reprezentanților industriei diamantelor din Antwerp. Astfel de sancțiuni ar redirecționa pur și simplu comerțul către alte centre de diamante din India și Emiratele Arabe Unite, a declarat Tom Neys, purtător de cuvânt al Centrului Mondial al Diamantelor din Antwerp. Neys susține că sancțiunile au sens doar dacă sunt adoptate în toată lumea.

„Am investit 20 de ani pentru a face comerțul cu diamante mai transparent”, a spus Neys. „Și acum vrem să aruncăm totul la gunoi pentru a recompensa Dubaiul, care deja își deschide porțile pentru oligarhii ruși?”

„Am început să simțim impactul sancțiunilor după ce UE a decis să elimine accesul anumitor bănci de la sistemul SWIFT”, a explicat Neys pentru Euronews, adăugând că sancțiunile au un impact negativ asupra plăților internaționale.

Până acum, inițiativa verzilor pentru a schimba poziția Belgiei nu a prins avânt în spatele ușilor închise, potrivit mai multor diplomați și oficiali belgieni.

Belgia nu a blocat și nici nu va bloca sancțiunile impuse în domeniul comerțului de diamante în cazul în care Comisia Europeană dorește să includă o astfel de măsură în pachetul de sancțiuni, a anunțat în repetate rânduri prim-ministrul belgian Alexander De Croo.

Belgienii nu se vor opune unor eventuale sancțiuni, dar nici nu cer în mod explicit ca aceste sancțiuni să fie adoptate.

De Croo spune că interzicerea importurilor nu ar fi conforme cu unul dintre principiile cheie pe care sancțiunile UE ar trebui să se bazeze și anume ca restricțiile să afecteze Rusia mai mult decât UE.

Belgia se pregătește pentru discursul lui Zelenski care îi va critica pentru comerțul cu diamante rusești
Diamantele probabil că nu suplimentează fondurile militare ale Rusiei în aceeași măsură cu care o fac petrolul și gazele rusești cumpărate de europeni, dar Zelenski nu își va permite să ignore această situație. Foto: Profimedia Images

„Nu purtăm un război împotriva noastră”, a spus De Croo săptămâna trecută, când a fost întrebat despre sancționarea comerțului cu diamante. „Nu mă opun măsurii, dar trebuie luată la pachet cu niște înțelegeri internaționale mai bune, altfel nu vor avea niciun impact”.

În total, comerțul dintre UE și Rusia este semnificativ. În 2020, 36,5% din importurile rusești proveneau din UE și 37,9% din exporturile rusești mergeau spre UE, potrivit Comisiei Europene. În 2020, UE și Rusia au schimbat bunuri în valoare de 174,3 de miliarde de euro, scrie The Brussels Times.

Cooperarea cu Washingtonul, una dintre soluții

Pentru a ieși din impas, activiștii iau în considerare acum și alte opțiuni internaționale. O soluție ar fi coordonarea interdicției importurilor de diamante cu Statele Unite, a spus Hans Merket, cercetător al unui ONG care militează pentru drepturile omului.

SUA este o piață importantă de consum pentru diamante. Sancțiunile pe care SUA le-a impus împotriva importurilor rusești pot fi ocolite cu ușurință dacă sunt înlocuite cu importurile din India.

Dacă aliații transatlantici ar fi de acord cu o interdicție mai strictă a importului de diamante neprelucrate din Rusia, Moscova ar fi mult mai afectată decât în situația în care SUA și Belgia ar impune măsuri separate.

SUA au tăiat accesul băncii centrale a Rusiei de la tranzacțiile în dolari și au blocat fondul rus de investiții directe
SUA este o piață importantă de consum pentru diamante. Sancțiunile pe care SUA le-a impus împotriva importurilor rusești pot fi ocolite cu ușurință dacă sunt înlocuite cu importurile din India. Foto: Profimedia Images

Merket a explicat că reputația este foarte importantă în industria diamantelor. „Dacă clienții ar începe să cumpere mai puțin pentru că sunt conștienți că banii cu care achiziționează diamante rusești sunt folosiți pentru a finanța războiul, argumentul etic ar deveni rapid un argument economic.”

Până când astfel de măsuri coordonate nu vor fi luate, Zelenski cel mai probabil nu va primi răspunsurile la care se așteaptă.

Michael Freilich, avocat și membru al unui partid de opoziție din Belgia, a întărit spusele prim-ministrului. „Trebuie să ne asigurăm că nu ne rănim pe noi în loc să rănim Rusia”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri