Sari la conținut

Consolidarea caselor, cheia rezistenţei la seisme

În Norcia, oraş aflat la doar 16 kilometri de epicentrul cutremurului de săptămâna trecută, oamenii au scăpat doar cu o sperietură. Cele mai multe case au fost consolidate încă din 1979, atunci când a avut loc un alt seism puternic. Asta a fost salvarea lor pentru că localităţile învecinate, Amatrice şi Accumoli, au fost aproape distruse.

Localnicii din Norcia au decis să-şi consolideze casele după ce orăşelul a fost lovit de un cutremur de 5.9, în 1979. Acum, la 37 de ani de la acel moment, spun că a fost cea mai bună decizie pe care au luat-o.

„Am remodelat casa după cutremurul din 1979, am întărit casa după un proiect anti-seismic. Din fericire, nu am avut victime, aşa cum s-a întâmplat la Amatrice şi Accumoli.”

Costurile de consolidare la acea dată au fost cuprinse între 150 şi 330 de dolari pe metrul pătrat, iar o parte din bani au venit de la autorităţi.

„Evident, a fost foarte scump să consolidăm casele, aşa că era de aşteptat ca autorităţile să ne ofere subsidii. Autorităţile au acoperit între 40% şi 50% din cheltuieli, locuitorii s-au ocupat de restul.”

„Familiile care au suferit cele mai multe pagube sunt cele care nu au considerat necesar să-şi consolideze casele. Dacă acest proiect nu ar fi fost implementat la Norcia, atunci probabil că am fi fost în aceeaşi situaţie ca Amatrice acum.”