Cum a devenit Ucraina cel mai bun teren de testare pentru echipamentele militare ale NATO

Data actualizării: Data publicării:
Rachete Patriot
Bătăliile au oferit Occidentului informații noi despre modul în care funcționează armamentul Rusiei. Foto: Gulliver/GettyImages

Războiul din Ucraina oferă statelor membre NATO posibilitatea de a testa echipamentele militare moderne pe un câmp de luptă real, obținând informații valoroase despre cum funcționează armamentul pe care îl produc și ce trebuie îmbunătățit. Ministrul Apărării din Ucraina a declarat pentru Financial Times că "nu se poate inventa un teren de testare mai bun pentru industria de armament a lumii", iar specialiștii sunt încântați de sugestiile oferite de militarii ucraineni pentru îmbunătățirea tehnologiei. 

Numeroase state membre NATO, printre care se numără SUA, Canada, Marea Britanie, Germania și Franța, au trimis Ucrainei echipament militar și au instruit forțele de la Kiev pentru a contracara atacurile armatei ruse, notează BusinessInsider, care citează Financial Times.

Însă armele pe care aceste state le-au furnizat au devenit din ce în ce mai sofisticate odată cu evoluția războiului - Ucraina insistând să primească de la partenerii occidentali tancuri moderne, sisteme antiaeriene și avioane de luptă.

Oleksiy Reznikov, ministrul Apărării de la Kiev, a declarat pentru publicația citată că, în războiul din Ucraina, aliații săi "pot vedea dacă armele lor funcționează, cât de eficient funcționează și dacă trebuie modernizate".

Cel mai bun teren de testare simultană a echipamentelor NATO

Acesta și-a întărit spusele, afirmând că "nu se poate inventa un teren de testare mai bun pentru industria de armament a lumii".

Oficialul ucrainean a mai precizat că momentul în care sistemul de apărare antiaeriană PATRIOT, fabricat în SUA, a reușit să doboare rachetele hipersonice Kinjal - pe care Rusia le catalogase ca fiind de neoprit - a dovedit experților militari ce poate face echipamentul militar occidental.

Reznikov a declarat de asemenea că luptele din Ucraina împotriva armatei ruse dovedesc statelor NATO cum funcționează echipamentele militare ale acestora când sunt folosite simultan.

Însă nici Rusia nu privește pasivă la evoluțiile de pe câmpul de luptă. Ministrul Apărării din Ucraina a mai precizat că rușii încearcă să bruieze semnalul unor echipamente militare -precum cel al dronelor sau al armamentului ghidat prin GPS -, însă încercările lor conduc la modernizare și actualizare în timp real a tehnologiilor acestor echipamente, oferind oportunități valoroase de învățare.

"Rușii vin cu o contramăsură, noi îi informăm pe partenerii noștri și ei elaborează o altă contramăsură împotriva acesteia", a mai declarat Reznikov.

Producătorii de armament, interesați de feedback-ul militarilor ucraineni

Petro Pyatakov, militar în retragere și consultant în industria de armament, a declarat că există un "interes foarte mare din partea producătorilor occidentali de armament de artilerie de a primi un feedback din partea artileriștilor ucraineni, cu scopul de a corecta neajunsurile".

Acesta a mai spus că luptele din Ucraina au evidențiat unele probleme ale echipamentelor militare: "A fost evident în timpul operațiunilor că aceste sisteme nu au fost concepute pentru un război atât de intens".

Un contractor german din domeniul apărării a declarat pentru publicația citată că industria a învățat "într-adevăr multe de la soldații din Ucraina", care, odată ce observă ceva, "semnalează, iar inginerii noștri software se apucă de actualizări".

Luptele au oferit deopotrivă informații occidentului despre cum funcționează armamentul rusesc, a mai remarcat Jack Watling, cercetător la Royal United Services Institute. Totodată, specialistul a avertizat că, prin armamentul de ultimă generație trimis Ucrainei, occidentul a oferit Rusiei și Chinei o imagine amplă a propriilor capabilități, fiind necesar să schimbe tehnologia unor echipamente militare, pentru a-și păstra avantajul competitiv.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri