Cum au murit Chris și Andrew în Ucraina. Familiile lor spun că autopsiile arată altceva decât a anunțat public Marea Britanie

Data actualizării: Data publicării:
o persoana tine in mana fotografia lui andrew bagshow
Doi britanici, Chris Parry și Andrew Bagshaw, au murit în urmă cu un an în Ucraina în timp ce ajutau sute de persoane să iasă din orașul bombardat Soledar. FOTO: Profimedia Images

Doi britanici, Chris Parry și Andrew Bagshaw, au murit în urmă cu un an în Ucraina în timp ce ajutau sute de persoane să iasă din orașul bombardat Soledar. La vremea respectivă, Marea Britanie a anunțat că au murit într-o explozie, dar familia lui Andrew spune că ei au fost executați de gruparea Wagner. O anchetă va stabili ce s-a întâmplat și dacă a fost o crimă de război, scrie Sky News.

Chris Parry, în vârstă de 28 de ani, și Andrew Bagshaw, în vârstă de 47 de ani, lucrau ca voluntari, ajutând oamenii să scape din prima linie a războiului. Ei au fost uciși într-o explozie provocată de un obuz în timp ce ajutau o femeie în vârstă din Soledar să părăsească orașul bombardat de ruși, a anunțat oficial Ministerul de Externe britanic. Familia lui Andrew Bagshaw susține că autopsia arată cu totul altceva.

"Au fost executați", a declarat tatăl lui Andrew, profesorul Philip Bagshaw. El a făcut referire la autopsia care arată că fiul său fusese împușcat în piept și o dată în cap.

El a vorbit despre „un stil de execuție clasic” și a declarat că oamenii cu care el și soția lui au vorbit în Ucraina au sugerat că Andrew a fost executat de trupele Wagner.

Philip Bagshaw a spus că rănile suferite de Chris Parry sunt „practic identice”, dar familia acestuia din urmă nu a vorbit public despre acest lucru.

În timp ce era pe front, Chris Parry vorbise pentru Sky News despre acțiunile în care a mers cu mașina prin orașe și sate din prima linie pentru a evacua oamenii: „Iau fiecare zi așa cum vine. Uneori, când vezi niște lucruri destul de groaznice, nu le poți uita. Dar ai o slujbă. Ești într-o misiune de ocrotire și, de îndată ce iei acești oameni, trebuie să ieși și să te îndepărtezi de artilerie, care atacă constant”.

Andrew Bagshaw, cercetător în genetică, a călătorit în Ucraina din Noua Zeelandă în aprilie 2022, au spus părinții săi. Le-a trimis deseori mesaje și și fotografii pe WhatsApp până în septembrie, când s-a mutat în zone mai periculoase ale țării și nu i-a mai contactat atât de des. „A plecat cu un rucsac și un ghid de călătorie și nimic mai mult. Am încercat să-l convingem să nu plece. Ne-am dat seama rapid că a fost o pierdere de timp. Ni se spune că sute de oameni au fost salvați de el și de colegii săi în cele mai uimitoare circumstanțe în care armata nu s-ar aventura niciodată”, a spus tatăl său la o conferință de presă. Mama lui Andrew a acuzat Rusia de genocid: „Este imoral și în fiecare zi au loc crime de război”.

În urmă cu un an, șeful grupului de mercenari Wagner din Rusia, Evgheni Prigojin, susținea că forțele sale au găsit cadavrul unuia dintre bărbați. Într-o declarație publicată pe canalul său Telegram, Prigojin nu a menționat numele bărbatului mort, dar a spus că pe cadavrul său au fost găsite documente aparținând ambilor britanici. Mesajul de atunci a fost însoțit de o fotografie care părea să arate pașapoarte cu numele lui Andrew Bagshaw și Christopher Parry. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri