Cum au reacționat rușii din Moscova după atacul cu drone care le-a țintit orașul

Data publicării:
Bărbat se uită la geamuri sparte pe asfalt
Foto: Profimedia Images

Cartierul de business și finanțe al capitalei Rusiei, Moscova, a fost lovit pentru a doua oară în trei zile de atacuri cu drone, marți. În timp ce guvernul de la Kiev a părut satisfăcut de aceste evenimente, fără să le revendice oficial, moscoviții care lucrează și trăiesc în această zonă a capitalei ruse, și care au acceptat să ofere un punct de vedere publicației The Moscow Times, au părut deloc tulburați de atacurile împotriva orașului lor.

„Nimeni nu mai e surprins în mod particular de atacul asupra Moscovei”, după atacul cu drone asupra Kremlinului din mai și o serie de asasinate a unor personaje vizibile pro-război, chiar pe teritoriu rusesc, a declarat un angajat al băncii de stat Sber.

„Acum chiar glumim pe seama atacului. Colegii îmi spun că nu ar fi trebuit să-i cer șefului un birou la fereastră”, continuă el.

Un simbol al capitalismului rusesc din era Putin, cartierul unde a avut loc atacul este sediul birourilor marilor corporații și agențiilor guvernamentale, dar include și blocuri de apartamente de lux folosite de afaceriști și celebrități din Rusia.

Drona care a atacat zona a avariat etajul 21 al clădirii care găzduiește trei ministere și banca de stat Rosselhozbank. Autoritățile locale spun că drona a căzut pe clădire după ce a fost doborâtă de sistemul de apărare aeriană al orașului. În mod similar, alte două drone s-au izbit de clădiri în noaptea de 30 iulie.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a spus că nimeni nu a fost rănit, dar a fost contrazis de serviciul de urgență care a raportat că un paznic a suferit răni.

O angajată a băncii de stat VTB, al cărui birou se află și el în aceeași zonă a capitalei ruse spune că nu crede că atacul a „spart gheața”. Ea spune că locuitorii zonei sunt obișnuiți ca drone să zboare deasupra Moscovei și că „e ciudat că nu s-a întâmplat mai devreme”.

Rușii din Moscova par deja obișnuiți cu atacurile. Kremlinul pendulează între tonul belicos și victimizare

Locuitorii și lucrătorii din zonă care au fost intervievați de The Moscow Times au cerut să rămână anonimi pentru a putea vorbi liber și a nu suferi represalii din partea regimului criminal de la Kremlin.

Atacurile cu dronă din capitala rusă, care erau ceva de neconceput în urmă cu un an, par să fi devenit ceva obișnuit pentru moscoviți în ultima perioadă.

De la începutul lui iulie, orașul Moscova s-a confruntat cu cinci atacuri, unul dintre care a țintit sediul ministerului apărării. În mai, Rusia a acuzat Ucraina că a lansat un atac cu drone împotriva Kremlinului într-o încercare de a-l asasina pe dictatorul Putin. Totuși, Ucraina nu a revendicat niciunul dintre aceste atacuri.

După loviturile cu dronă, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că „războiul se întoarce, gradual, pe teritoriul Rusiei – în centrele sale simbolice, în bazele sale militare” și a numit acest lucru un „proces inevitabil, natural și absolut drept”.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a spus că primul atac împotriva clădirilor rusești este un „act de disperare” al Ucrainei pentru că se confruntă cu „eșecuri” în contraofensiva de pe front.

După al doilea atac, Peskov a schimbat tonul și a recunoscut că atacurile reprezintă „un pericol real”, dar că „autoritățile acționează”.

Și purtătoarea de cuvânt a diplomației lui Putin, Maria Zaharova, s-a implicat verbal în aceste incidente, comparând atacurile cu dronă cu atacurile teroriste de pe 11 septembrie 2001, din New York.

Măsuri de siguranță puține spre deloc după atacuri

Nici marile companii sau agenții guvernamentale nu s-au grăbit să ia măsuri pentru protejarea angajaților lor. Angajații nu au fost transferați la alte birouri ci doar li s-a permis să lucreze de acasă în mod temporar. Kommersant a scris că oficialii de la ministerul dezvoltării digitale au lucrat de acasă pentru o săptămână, în timp ce angajații magazinului online Ozon au fost trimiși acasă două zile. Un angajat de la VTB Bank a confirmat că nu s-a aplicat nicio altă măsură de siguranță în afară de munca de la distanță pentru câteva zile.

Totuși, atacurile împotriva acestui cartier exclusivist al Moscovei va dăuna popularității sale pe termen scurt, în ciuda calmului afișat de angajați, scrie Kommersant, citând experți și brokeri imobiliari. Spre deosebire de majoritatea angajaților care nu se aflau la birou pe timp de noapte, în timpul atacurilor, mulți locatari din apartamente s-au trezit în panică din cauza exploziilor.

„Prietena mea m-a trezit. Țipa și îmi spunea că trebuie să fugim de acasă. Am încercat să o calmez, iar apoi am adormit din nou”, a declarat unul dintre locatarii dintr-un bloc. La fel ca Zaharova, el a comparat situația cu atacurile de pe 11 septembrie, dar spune că nici nu intenționează să plece – „Mă simt calm, totul este în mâna celui de sus”.

O altă rezidentă, Viviana, de 35 de ani, recunoaște că nu se mai simte în siguranță în casă.

„A fost o experiență teribilă pe care nu o doresc nimănui. A trebuit să stau într-un adăpost improvizat la masa de bucătărie pentru o perioadă.

Mulți se gândesc să se mute. Dar sunt și unii care nu s-au speriat deloc, sau poate că nu au suficient creier să înțeleagă cât de serios este totul”, a spus ea.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri