Cum încearcă Japonia, China și Coreea de Sud să-l lase pe Kim Jong Un fără arma nucleară

Data actualizării: Data publicării:
kim-coreea-rachete-profimedia1
Coreea de Sud, Japonia și China vor să-l lase pe Kim Jong Un fără arma nucleară. Foto: Profimedia Images

Coreea de Sud, China şi Japonia şi-au reafirmat luni, într-un summit tripartit desfăşurat la Seul, angajamentul în favoarea unei „denuclearizări a Peninsulei Coreene” şi în favoarea păcii. Cei trei vecini s-au angajat, de asemenea, să îşi consolideze cooperarea şi să încurajeze încheierea unui acord trilateral de liber schimb, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Reuniunea de la Seul, la care au participat preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, premierul chinez Li Qiang şi prim-ministrul japonez Fumio Kishida, a fost primul summit tripartit din ultimii cinci ani.

Coreea de Nord nu figura pe agenda oficială a discuţiilor, dar lansarea unui satelit, anunţată ca iminentă de către Phenian, care deţine arma nucleară, a introdus cu zgomot această problemă pe ordinea de zi, notează AFP.

În noaptea de duminică spre luni, Phenianul a informat paza de coastă japoneză despre o fereastră de opt zile în care va lansa un satelit de spionaj, ceea ce ar încălca sancţiunile care i-au fost impuse de ONU.

Yoon şi Kishida au cerut Phenianului să anuleze lansarea, care, potrivit preşedintelui sud-coreean, va dăuna 'păcii şi stabilităţii regionale şi mondiale' şi va provoca o reacţie 'decisivă' a comunităţii internaţionale.

Denuclearizarea Coreei de Nord

„Ne reiterăm poziţiile privind pacea şi stabilitatea în regiune, denuclearizarea peninsulei coreene”, se spune într-un comunicat comun tripartit, în care se afirmă voinţa 'de a continua eforturile pozitive pentru o reglementare politică' a problemei.

„Denuclearizarea Coreei de Nord şi stabilitatea Peninsulei Coreene participă la interesul comun al celor trei state”, a declarat Fumio Kishida, în timp ce premierul chinez Li le-a cerut „părţilor implicate să dea dovadă de reţinere şi să evite ca situaţia să se complice şi mai mult”, a transmis Xinhua.

China este primul partener comercial al Coreei de Nord, precum şi un aliat diplomatic cu greutate al acesteia. În trecut, Beijingul a refuzat să condamne testele cu arme ale Phenianului şi a criticat manevrele comune ale Washingtonului şi Seulului.

La reuniunea de luni, cele trei ţări vecine au convenit o întărire a cooperării trilaterale prin organizarea regulată a unor astfel de summituri.

În domeniul economic, China, Japonia şi Coreea de Sud vor să încurajeze încheierea unui acord de liber schimb tripartit şi 'să accelereze negocierile', se afirmă în comunicatul comun.

Potrivit lui Yoon, cele trei ţări „au decis să creeze un mediu transparent şi previzibil pentru comerţ şi investiţii şi să stabilească un lanţ de aprovizionare sigur”.

Premierul chinez Li a chemat celelalte două părţi „să nu transforme chestiunile economice şi comerciale în mize politice sau în probleme de securitate, şi să respingă protecţionismul, precum şi decuplarea sau ruperea lanţurilor de aprovizionare”, a relatat Xinhua.

După discuţii, cei trei responsabili politici au participat, alături de şefi de companii, la un summit economic vizând întărirea schimburilor comerciale între ţările lor.

„Această întâlnire este importantă pentru este vorba despre singurul canal de comunicare regulat în care liderii Coreei de Sud şi Japoniei, ambele aliate ale Statelor Unite, se pot întâlni cu liderul chinez”, a scris cotidianul sud-coreean Hankyoreh într-un editorial înaintea summitului, considerând însă 'puţin probabil' ca acesta 'să conducă la rezultate semnificative' pe plan diplomatic.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce soție frumoasă are Nicolae Stanciu! Căpitanului României are cu ce se mândri
Digi FM
Fiica cea mare a lui Adrian Mutu a terminat liceul: „Să nu lași pe nimeni să îți spună că nu poți!” Adriana...
Pro FM
De ce este orb Andrea Bocelli. Cum citește partiturile
Film Now
Copiii lui Hugh Jackman își fac griji pentru actor. „Au inițiat un plan de salvare și au făcut scut în jurul...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
VIDEO Repetiție pentru Taiwan? Momentul când un submarin al Chinei spulberă o navă de luptă
Digi FM
Anca Țurcașiu a devenit bunică la 54 de ani: „Sunt cea mai fericită de pe pământ!” Ce nume special va purta...
Digi World
Semnalul transmis de corpul tău care te avertizează că nu ar trebui să bei cafea. Poți face un test simplu în...
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Kate Hudson, mesaj și imagini înduioșătoare, de Ziua Tatălui, pentru actorul Kurt Russell: „Te iubesc, tata...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...