Cum reușesc ucrainenii să distrugă cele mai sofisticate mașinării de război ale rușilor cu drone de câteva sute de dolari

Data publicării:
Soldat ucrainean lansează o dronă / sistem de război electronic folosit de armata rusă
Operatorii ucraineni de drone continuă să găsească modalități ingenioase prin care păcălesc sofisticatele sisteme de apărare antiaeriană și de război electronic ale rușilor. Colaj foto: Profimedia Images

O întreagă flotă de drone ieftine de plastic îi ajută pe soldații ucraineni să depășească și să atace sistemele sofisticate de apărare antiaeriană și de război electronic ale rușilor, scrie The New York Times. Guvernul ucrainean vrea acum să investească peste 1 miliard de dolari ca să mărească capacitatea de luptă a armatei sale de drone.

Sunt făcute din plastic, cântăresc doar câteva kilograme și sunt lansate de multe ori prin aruncare manuală, ca atunci când arunci o suliță.

În contraofensiva lentă a trupelor ucrainene lansată împotriva forțelor ruse, Kievul s-a bazat de multe ori pe cele mai mici avantaje pe care și le-a putut crea față de adversar, iar o flotă de drone ieftine ușor de procurat le-a oferit acestora exact ceea ce aveau nevoie.

Dronele au început să facă diferența în unul din colțurile acestui război în mare parte stagnant, potrivit mai multor soldați, comandanți și piloți, care au explicat că materialele lor diferite și frecvențele variabile pot trece de sistemele de bruiaj electronic ale rușilor.

Acest lucru le-a permis ucrainenilor să se aventureze mai departe în spatele liniilor de apărare ale inamicului în căutarea sistemelor de artilerie și a celor de apărare antiaeriană. În timp ce sistemele rușilor pot costa și milioane de dolari, aeronavele folosite de ucraineni se găsesc la prețuri de câteva mii sau chiar sute de euro bucata.

atelier-drone-ucraina
Dronele comerciale de plastic sunt mai greu de reperat de radar și sunt mult mai ieftine și mai ușor de procurat decât dronele militare. Foto: Profimedia Images

Armata rusă s-a văzut nevoită să își mute obuzierele mai departe de linia frontului, în special în regiunile din sudul Ucrainei unde armata Kievului a obținut progresele cele mai mari anul acesta, pe măsură ce piloții de drone s-au adaptat destul pentru a evita sistemele de bruiaj electronic ale rușilor care le interceptau cu succes la începutul războiului.

La începutul contraofensivei, piloții ucraineni au pierdut zeci de drone în sudul Ucrainei, dar, acum, după ce au efectuat mai multe modificări la design-ul dronelor și au schimbat frecvențele radio folosite, aceștia pot să trimită dronele mult în spatele liniei frontului în căutarea artileriei, tancurilor și altor ținte care își vânează la rândul lor inamicii.

Cerul de deasupra liniei frontului din Ucraina s-a umplut de drone

Atât de multe drone de mici dimensiuni zboară acum deasupra unei singure secțiuni a liniei frontului încât armata ucraineană le coordonează zborurile cu ajutorului unui dispecer, asemănător unui controlor de trafic aerian.

„Dacă rușii se apropie, noi îi vedem”, a spus locotenentul Ashot Arutiunian, comandantul unității de drone de recunoaștere.

După 19 luni de lupte, războiul a devenit o serie de bătălii în mare parte statice, dar foarte sângeroase. Armata ucraineană luptă acum în încercarea de a specula avantajul pe care și l-au creat în două zone din sudul țării unde liniile de apărare rusești au fost străpunse. În plus, soldații ucraineni încearcă să avanseze în zonele din jurul orașului Bahmut.

La fel cum trupele ucrainene s-au adaptat la luptele de la sol prin trimiterea de unități mici de infanteriști pentru eliminarea inamicului ascuns în tranșee înainte ca blindatele să își facă apariția, unitățile de drone s-au adaptat și ele.

Dronele de plastic sunt mai greu de reperat de radar și sunt mult mai ieftine. Ucraina le cumpără de la furnizori comerciali care vând aceleași aparate și fotografilor și amatorilor de drone din toată lumea, împreună cu alte piese, precum radiouri, camere de filmat, antene și motoare.

Russia Ukraine Military Operation Electronic Warfare
Sistem de război electronic Borisoglebski-2. Foto: Profimedia Images

Operatorii de drone combină piesele între ele până când găsesc combinația care le permite cel mai bine să treacă de sistemele sofisticate de apărare antiaeriană ale rușilor.

Mai mult, piloții de drone schimbă frecvențele radio folosite de aparate chiar în timpul zborului sau zboară foarte aproape de pământ ca să evadeze unitățile rusești care încearcă să le urmărească.

Spre deosebire de dronele militare, modelele mai simple folosite de ucraineni zboară fără navigație GPS, ceea ce poate fi atât un dezavantaj, cât și un avantaj: piloții și navigatorii dronelor trebuie să se bazeze mai mult pe repere din mediul înconjurător, precum diverse clădiri, drumuri sau intersecții, ca să se orienteze în spațiu.

Echipele de operatori ucraineni de drone spun că preferă să lanseze mai multe misiuni cu drone ieftine, știind că vor pierde o parte din ele, decât să plătească mai mult pentru drone mai sofisticate.

„Doctrina războiului se schimbă”: mașinării de milioane de dolari, distruse de drone de plastic ieftine

„Doctrina războiului se schimbă”, a spus Evghen Popov, comandantul unei unități a poliției naționale care luptă în una dintre cele mai fierbinți zone ale războiului. „Dronele care costă sute de dolari distrug mașinării care costă milioane de dolari.”

Armata rusă folosește și ea drone comerciale modificate, dar se bazează mai mult pe drone militare special proiectate pentru astfel de operațiuni, precum Orlan-10 – o aeronavă cu aripi fixe proiectată pentru misiuni de recunoaștere și dotată cu sisteme electronice și de apărare antirachetă scumpe.

Briefing of Ukraine’s Security and Defence Forces reps in Kyiv
Dronă militară de recunoaștere Orlan-10 capturată de armata ucraineană. Foto: Profimedia Images

Abordarea ucrainenilor a dat roade până la urmă. „Hacker”, unul dintre piloții ucraineni, a reușit să zboare o dronă de plastic exact pe deasupra a două dintre cele mai sofisticate sisteme de război electronic ale Rusiei – Moscova-1 și Borisoglebski. Ambele sunt aparate de milioane de dolari, dar nu au reușit să detecteze drona lui Hacker decât atunci când a fost prea târziu.

Cu ajutorul dronei, Arutiunian a putut lansa un atac cu sistemele de artilerie prin care a distrus ambele sisteme rusești.

Soluția pe care echipa sa a creat-o – drone cu puține piese metalice și care își schimbă tot timpul frecvențele radio – va funcționa probabil pentru câteva săptămâni, până când rușii vor găsi o cale să le bruieze semnalul sau să le doboare.

Între timp, însă, Arutiunian a spus că lucrează deja la o altă soluție.

Ministrul ucrainean pentru transformare digitală, Mihailo Fedorov, a spus că guvernul de la Kiev va construi o „armată de drone” de ultimă generație, iar contribuția pe care aceasta o va aduce la efortul de război va fi evidentă până la finele acestui an, potrivit AP.

Ucraina a antrenat deja peste 10.000 de piloți de drone anul acesta. „O nouă etapă a războiului va începe în curând”, a promis Federov.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri