Fostul președinte francez Sarkozy, de partea lui Putin: Ucraina nu are loc în UE și NATO. Președintele rus nu e irațional

Data actualizării: Data publicării:
nicolas sarkozy si vladimir putin
Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy împreună cu Vladimir Putin. FOTO: Profimedia Images

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a stârnit indignare la Kiev și la Paris sugerând că invazia Rusiei în Ucraina ar putea fi încheiată cu noi referendumuri în teritoriile ocupate. De asemenea, el a mai adăugat că Ucraina nu are loc în UE sau NATO, transmite france24.com.

„Ucrainenii... vor dori să recucerească ceea ce le-a fost luat pe nedrept. Dar dacă nu vor reuși să o facă în totalitate, alegerea va fi între un conflict înghețat... sau o ieșire pe calea cea mai bună, cu referendumuri strict supravegheate de comunitatea internațională”, a declarat Sarkozy miercuri pentru ziarul conservator Le Figaro.

Vorbind în special despre Peninsula Crimeea, pe care Rusia susține că a anexat-o în 2014, fostul lider francez a declarat că „orice revenire la situația de dinainte este o iluzie”.

„Un referendum incontestabil... va fi necesar pentru a consolida starea actuală de lucruri”, a adăugat el.

Fostul președinte a insistat asupra faptului că liderul rus Vladimir Putin „nu este irațional” și că ar putea fi convins cu diplomația potrivită din partea Europei, amintind de invazia Moscovei în Georgia în 2008, când Sarkozy a spus că „l-a convins pe Putin să-și retragă tancurile”.

„Rusia este vecinul Europei și va rămâne așa. Diplomația, discuțiile și discuțiile rămân singura cale de a găsi o soluție acceptabilă. Nimic nu este posibil fără compromis”, a spus el. 

Sarkozy spune că Ucraina nu are loc în UE sau NATO

Sarkozy a adăugat că Ucraina ar trebui să rămână „neutră” și că nu are loc în UE sau NATO.

Remarcile au atras un răspuns imediat din partea Kievului, Mykhailo Podolyak, un consilier de rang înalt al președintelui Volodimir Zelenski, afirmând că acestea se bazează pe o „logică criminală”.

„Nu poți să tranzacționezi teritoriile altora pentru că ți-e frică de cineva sau pentru că ești prieten cu infractorii”, a adăugat Podolyak.

În timp ce era în funcție, Sarkozy a „participat în mod deliberat la o conspirație criminală pentru confiscarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene”, a acuzat el.

Fostul președinte, care și-a petrecut o mare parte din timp de la plecarea din funcție luptându-se cu o serie de cazuri juridice, a fost atacat și acasă, în Franța.

Sarkozy „ar trebui să fie considerat un influent rus”, a declarat Julien Bayou, un important deputat al Partidului Verzilor, declarând că interviul a fost „nebunesc„ și „șocant” pentru postul de televiziune LCI.

Bayou a amintit de o anchetă în curs de desfășurare privind legăturile lui Sarkozy cu o companie de asigurări rusă, fiind suspectat de trafic de influență și de ascundere de infracțiuni.

Fostul consilier de informații al lui Sarkozy, Jerome Poirot, a declarat pentru LCI că vorbele fostului președinte au fost „rușinoase”.

„Nu are nicio perspectivă asupra a ceea ce s-a întâmplat sau asupra a ceea ce a făcut în timpul mandatului său din 2007-2012”, a spus Poirot, amintind că Sarkozy a fost una dintre vocile-cheie împotriva aderării Georgiei și Ucrainei la NATO în 2008, ceea ce nu a împiedicat invaziile ulterioare ale Rusiei în ambele țări.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri