Delegația blocului vest-african pleacă din Niger fără să obțină eliberarea președintelui înlăturat

Data actualizării: Data publicării:
Pro-coup demonstration in Niger's capital Niamey
Demonstrații de susținere a loviturii de stat în Niger. FOTO: Profimedia

Delegația care reprezintă statele din blocul vest-african (ECOWAS) a plecat din Niger fără să reușească eliberarea președintelui Mohamed Bazoum. Diplomații părăsesc Nigerul înainte de termenul stabilit, pentru că Abdourahamane Tchiani, liderul loviturii de stat, nu s-a întâlnit cu aceștia, iar președintele este în continuare reținut, transmite The Guardian.

Eșecul delegației poate conduce la o intervenție militar în Niger, după ce delegația trimisă de Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) a plecat fără să vorbească cu liderii din Niger.

Misiunea a fost condusă de fostul șef de stat nigerian, generalul Abdulsalami Abubakar. Un al doilea grup, condus de diplomatul nigerian Babagana Kingibe, a plecat pentru a purta discuții cu liderii din Libia și Algeria.

Șefii apărării din regiune s-au întâlnit în Abuja, capitala Nigeriei, pentru a discuta despre posibilitatea unei intervenții militare.

Escaladarea rapidă a crizei a dus la rechemarea de către Niger a ambasadorilor săi în Franța, SUA, Nigeria și Togo, în contextul în care presa nigeriană a relatat informații ce nu au fost confirmate oficial potrivit cărora Nigerul se pregătea să expulzeze ambasadorii din aceste țări.

Având în vedere că termenul acordat de ECOWAS pentru repunerea lui Bazoum în funcție expiră duminică, liderii loviturii de stat din Niger și-au alienat susținătorii occidentali și statele din ECOWAS.

Junta care a preluat puterea denunță acordurile cu Franța

Joi seara, junta care a preluat puterea în Niger a revocat cinci acorduri de cooperare militară cu Franța, care a avut între 1.000 și 1.500 de soldați în Niger pentru a sprijini combaterea grupurilor insurgente islamiste.

Decizia privind revocarea acordurilor cu Franța a fost citită la televiziunea națională, joi seara, de către reprezentantul juntei, colonelul Amadou Abdramane. Acesta a declarat că Franța va fi notificată în acest sens. 

Nigerul a suspendat deopotrivă transmisiunile televiziunilor de știri internaționale France 24 și RFI, finanțate de statul francez, ceea ce a atras condamnarea ministerului francez de Externe.

Ofițerii din spatele loviturii de stat au declarat că se vor opune oricărei intervenții militare străine.

Franța nu a comentat aceste acțiuni.

"Orice agresiune sau tentativă de agresiune împotriva statului Niger se va solda cu un răspuns imediat și neanunțat al forțelor militare și de securitate nigeriene asupra unuia dintre membrii (blocului ECOWAS - n.red.)", a declarat unul dintre puciști într-o declarație citită la televiziunea națională.

Ce consecințe ar putea avea lovitura de stat

Bazoum, care a fost reținut de către autorii loviturii de stat împreună cu familia sa de când a fost înlăturat de la putere, a declarat joi că puciul, dacă va avea succes, "va avea consecințe devastatoare pentru țara noastră, pentru regiunea noastră și pentru întreaga lume".

Într-un articol publicat în Washington Post - prima sa declarație de când a fost reținut - Bazoum, în vârstă de 63 de ani, a făcut apel la "guvernul SUA și la întreaga comunitate internațională să ne ajute să restabilim ordinea constituțională".

Mii de oameni au manifestat joi pentru susținerea liderilor loviturii de stat, cu ocazia aniversării independenței țării la 3 august 1960. Unii au fluturat steaguri rusești uriașe și au scandat sloganuri antifranceze.

Sentimentul anti-francez în regiune este în creștere, în timp ce activitatea Rusiei, adesea prin intermediul grupului de mercenari Wagner, este la cote înalte.

"Întreaga regiune Sahel ar putea cădea sub influența Rusiei prin intermediul grupului Wagner, al cărui terorism brutal a fost afișat din plin în Ucraina", a spus Bazoum.

Nigerul a avut un rol-cheie în strategiile occidentale de combatere a insurgenței jihadiste care afectează Sahelul din 2012, Franța și SUA au staționat în jur de 1.500 și, respectiv, 1.000 de soldați în această țară.

De la lovitura de stat, Franța a evacuat 1.079 de persoane din Niger, dintre care mai mult de jumătate sunt cetățeni ai săi.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că a închiriat un avion pentru a evacua personalul neesențial și cetățenii americani care doresc să părăsească țara.

Victoria lui Bazoum a fost sărbătorită în 2021, fiind primele alegeri care au dus la tranziția pașnică a puterii din Niger.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri