Discurs emoționant la COP26: „Ne scufundăm pur și simplu. Este o chestiune de viață și de moarte”

Data publicării:
Ministrul Mediului din Tuvalu, discurs emoționant la COP26
Ministrul Mediului din Tuvalu, discurs emoționant la COP26. Foto: Profimedia Images

După imaginile devenite virale în care ministrul de Externe din Tuvalu ține un discurs despre schimbările climatice stând în mare până la genunchi, un alt oficial al micului stat insular încearcă să atragă atenția liderilor mondiali, de data această chiar de la Conferința COP26, asupra problemelor cu care Tuvalu se confruntă: „Ne scufundăm pur și simplu. Este o chestiune de viață și de moarte”.

Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice din Tuvalu, Seve Paeniu, a ținut un discurs emoționant , vineri, la Glasgow, în ultima zi a Conferinței COP26, potrivit BBC.

Oficialul a afirmat că Guvernul din care face parte a fost foarte optimist după ce a văzut „pasiunea” cu care liderii mondiali și-au prezentat angajamentele privind schimbările climatice în primele două zile ale summit-ului.

Cu toate acestea, spune el, acel optimism a dispărut rapid pentru că toate acele discursuri pline de pasiune nu s-au transformat în angajamente concrete în negocieri.

Tuvalu „se scufundă pur și simplu”

Tuvalu „dispare rapid” și „se scufundă pur și simplu”, le-a spus Paeniu delegaților de la Glasgow. „Aceasta nu este ficțiune, nu este ceva proiectat să se întâmple în viitor”, a continuat ministrul.

El a cerut o abordare mai agresivă pentru a limita impactul schimbărilor climatice, o ambiție mai mare din partea liderilor mondiali care își asumă aceste angajamente, dar și o dublare a finanțării în acest sens pentru a ajuta țările sărace să se adapteze.

„Este o chestiune de viață și de moarte pentru mulți dintre noi și implorăm ca Glasgow să fie momentul definitoriu. Nu trebuie să eșuăm”, a declarat ministrul micului stat insular, în aplauzele delegaților prezenți la COP26.

În urmă cu doar câteva zile, ministrul de externe din Tuvalu a ținut un discurs pentru conferința ONU privind schimbările climatice, stând până la genunchi în mare pentru a arăta cum națiunea sa insulară situată în partea central-vestică a Oceanului Pacific se află în prima linie efectelor încălzirii globale și creșterii nivelului mărilor și oceanelor.

Imaginile cu Simon Kofe stând în costum și cravată la un pupitru așezat în mare, cu picioarele pantalonilor suflecate, au fost răspândite pe rețelele de socializare, atrăgând atenția asupra luptei pe care o duce insula Tuvalu împotriva schimbărilor climatice.

Tuvalu este o insulă cu o populație de 11.000 de oameni, iar cel mai înalt punct al insulei se află la 4,5 metri deasupra nivelului mării. Începând cu 1993, nivelul mării a crescut cu jumătate de centimetru pe an, potrivit unui raport al guvernului australian.

Citește și: Tuvalu caută modalități să-și păstreze calitatea de stat și zonele maritime dacă insula va fi acoperită de ape

 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri