După ce a primit rachete nucleare de la Rusia, Belarus a anunțat că include în doctrina militară utilizarea lor

Data publicării:
rachete nucleare
Foto: Profimedia Images

Belarusul a inclus în doctrina militară utilizarea armelor nucleare, a declarat marţi presei ministrul apărării, Viktor Hrenin. Țara sa a primit anul trecut rachete nucleare tactice de la Rusia, în cadrul unei acțiuni care a provocat noi îngrijorări în Occident.

Ministrul a explicat că, având în vedere agravarea ameninţărilor externe, a fost necesară revizuirea regulilor în vigoare din 2016, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

Ministrul nu a dat detalii despre posibila utilizare a armelor atomice.

Rusia, aliată a Belarusului, a desfăşurat anul trecut rachete nucleare tactice pe teritoriul acestei foste republici sovietice, în contextul tensiunilor cu NATO acutizate din februarie 2022, când a început invazia forţelor ruse în Ucraina.

Armele au început să fie transferate la mijlocul lui 2023, iar la finele anului președintele bielorus Alexandr Lukașenko a anunțat că Rusia a finalizat livrările de arme nucleare tactice către țara sa, o acțiune care a stârnit mari îngrijorări în Polonia vecină și în alte părți din regiune.

Armele nucleare tactice, care sunt destinate utilizării pe câmpul de luptă, au o rază scurtă de acțiune și un randament scăzut în comparație cu focoasele nucleare mult mai puternice montate pe rachete cu rază lungă de acțiune. Rusia a declarat că va menține controlul asupra celor pe care le trimite în Belarus.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri