„Era pentru tineri alimentați cu alcool”. Acuzațiile dure ale unui turist la adresa companiei cu care a călătorit Otto Warmbier în Coreea de Nord

Data actualizării: Data publicării:
160229101011-otto-warmbier-3-exlarge-169

Pentru cei care au avut contact cu lumea ascunsă a Phenianului, moartea tânărului american Otto Warmbier, captiv în sistemul penitenciar nord-coreean timp de un an și jumătate, deopotrivă „tragică și absurdă”, ar trebui să aibă efectul unui duș rece, scrie Alex Hoban în The Guardian. Drama americanului scoate la iveală și un alt detaliu: o percepție „naivă” a multor consumatori de aventură în privința Coreei de Nord.

Alex Hoban și Otto Warmbier au ceva în comun: amândoi au călătorit în țara-lagăr a lui Kim Jong-un cu aceeași companie de turism, YPT (Young Pioneers Tour), în aceeași ambianță hormonală stropită cu mulți litri de alcool.

Hoban a luat drumul turismului extrem nord-coreean în 2009. „La 23 de ani, m-am îmbătat cu sloganul celor din vânzări, al călătoriilor bugetare către destinații pe care mama ți-ar recomanda să le eviți, și cu logica acestui slogan despre intrigă, aventură și provocare – fără o percepție reală a riscurilor”, mărturisește Alex Hoban, adăugând Young Pioneers Tour și-a creat de-a lungul timpului o „reputație” în materie de călătorii care se adresează „tinerilor alimentați cu alcool” și că a propagat o „idee ireală despre Coreea de Nord”.

Ideea ireală? Aceea că siguranța trebuie să coboare pe locul doi pe lista priorităților.

De foarte multe ori, aburii de alcool duceau inevitabil la situații scăpate de sub control. „Logica cherchelită a companiei și a călătoriilor sale a fost alimentată de un nihilism bizar, prost adaptat și care, la fel ca natura concentraționară a Coreei de Nord, ne obliga pe toți să luăm parte la ea. Acest lucru nu a fost întotdeauna ceva rău. A existat multă derivă în ceea ce credeam că puteam face fără a fi pedepsiți în presupusl regat hermit – și, ca să o spunem p-aia dreaptă, de cele mai multe ori ne-am distrat mult, simțind că batjocoream regulile și că demonstram lumii că se înșela”, își reamintește Hoban, precizând că „singura greșeală” a lui Otto Warmbier a fost aceea că a încercat să aducă acasă un „trofeu interzis”.

În articol, Alex Hoban mai povestește și despre ”momentul în care autobuzul nostru a fost oprit de autoritățile nord-coreene”. Motivul? „S-au gândit că cineva furase un prosop”.

„Mare scofală, nu? Sau momentul în care am fost de acord să îndeplinesc dorința unei fetițe nord-coreene de a lua cu mine în Londra o scrisoare de dragoste (să i-o dau unei persoane pe care o cunoșteam și care, de asemenea, călătorise în Coreea de Nord), avertizându-mă să nu cumva să îmi fie descoperită la graniță (...) Uitându-mă acum înapoi, oricare din aceste lucruri ar fi putut provoca o tragedie similară (cu a lui Otto Warmbier – n.r.), dacă situația s-ar fi potrivit cu interesele gazdelor noastre”, mai scrie Alex Hoban.  

Otto Warmbier, care a decedat după ce a fost repatriat în comă, a fost arestat în ianuarie 2016 în timp ce se pregătea să părăsească Coreea de Nord. Ulterior, tânărul student avea să mărturisească că furase un banner inscripționat cu un slogan politic, într-o zonă rezervată pentru personalul hotelului din Phenian, unde era găzduit în cadrul vizitei organizate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri