Erdogan continuă să „pună paie pe foc” în relația cu Israelul și îi transmite condoleanțe liderului teroriștilor Hamas

Data publicării:
Recep Erdogan
Erdogan. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a prezentat, miercuri, condoleanţe liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, căruia i-au fost ucişi trei fii în Fâşia Gaza în timpul unui atac revendicat de israelieni, au anunțat reprezentanții săi de presă. Declarațiile liderului turc vin într-un moment de deteriorare accentuată a relațiilor turco-israeliene, în urma războiului din Gaza și a unor schimburi de replici acide între cele două guverne.

În timpul unei convorbiri telefonice, Erdogan i-a transmis liderului politic al teroriștilor Hamas că Israelul „va fi tras la răspundere în faţa legii pentru crimele împotriva umanităţii pe care le-a comis”, potrivit unui comunicat transmis de preşedinţia turcă pe reţelele sociale.

Ismail Haniyeh, care trăieşte în Qatar, a declarat la postul Al Jazeera că trei dintre fiii săi şi mai mulţi nepoţi au murit într-un atac israelian. El a spus că acest „raid sângeros” nu va reuşi să „forţeze mâna organizaţiei sale” în negocierile în curs pentru un armistiţiu şi eliberarea ostaticilor israelieni.

Erdogan, care a stabilit relaţii de amiciţie cu Haniyeh, este unul dintre criticii cei mai virulenţi ai Israelului de la începutul războiului în Gaza.

El a calificat Israelul drept „stat terorist” şi l-a acuzat că organizează un „genocid” în Gaza. Potrivit lui Erdogan, combatanţii Hamas sunt „eliberatori” sau „mujahedini” care luptă pentru pământul lor.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri