Erdogan: „Turcia urmărește să oprească vărsarea de sânge în războiul dintre Rusia și Ucraina cât mai curând posibil”

Data actualizării: Data publicării:
Kazakhstan: 6th CICA Summit in Astana
Recep Tayyip Erdoğan la summitul regional din Kazahstan. Foto: Profimedia Images

Obiectivul Turciei este de a opri vărsarea de sânge în războiul dintre Rusia și Ucraina cât mai curând posibil, în ciuda obstacolelor, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdoğan la summitul regional din Kazahstan privind interacțiunea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia (CICA), scrie cotidianul turc Daily Sabah.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Scopul nostru este să continuăm impulsul câștigat în ciuda dificultăților din teren și să oprim vărsarea de sânge cât mai curând posibil”, a spus președintele turc. 

Al șaselea summit al Conferinței privind cooperarea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia (CICA) a început joi la Astana, capitala Kazahstanului. Erdoğan a ținut discursul de deschidere în fața liderilor regionali.

Președintele turc a spus că eforturile intense ale Turciei, ale ONU și ale celor două părți aflate în conflict (Rusia și Ucraina) pentru a reduce efectele negative ale războiului au câștigat aprecierea întregii lumi.

Erdoğan a declarat că acordul de la Istanbul privind exportul de cereale încheiat în luna iulie și schimbul de prizonieri din luna septembrie între Rusia și Ucraina sunt ambele „realizări tangibile” în această direcție.

În cursul zilei de joi Erdoğan urmează să se întâlnească cu Vladimir Putin pentru a discuta despre evoluțiile recente și despre războiul în curs purtat de Rusia în Ucraina.

Turcia, membru NATO, are relații strânse atât cu Ucraina, cât și cu Rusia și a căutat să echilibreze relațiile în timpul conflictului din Ucraina, respingând sancțiunile occidentale împotriva Moscovei, dar criticând în același timp Rusia pentru ceea ce Kremlinul numește o „operație militară specială” în Ucraina. Totodată, Turica a livrat Kievului drone armate. 

Erdogan și-a subliniat în mod repetat dorința de a-i aduce pe Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelenski la aceeași masă a negocierii pentru a pune capăt războiului. „Eu spun că o pace dreaptă poate fi atinsă prin diplomație, că nu vor exista învingători în război și nici învinși într-o pace dreaptă”, a declarat președintele turc. 

De altfel, Turcia a cerut în urmă cu două zile încetarea focului în Ucraina.  Apelul Ankarei a venit înaintea întâlnirii stabilite între Putin și Erdogan, doi lideri care au o relație bună, în ciuda dezacordurilor pe dosare precum conflictele din Siria, Libia și Azerbaidjan.

Atacurile tot mai intense ale rușilor asupra orașelor ucrainene diminuează și mai mult șansele pentru o soluție diplomatică la care puterea de la Ankara speră de când a început războiul.

„Din păcate (ambele părți) s-au îndepărtat rapid de diplomație”, a declarat marți și ministrul turc de externe Mevlüt Çavuşoğlu. „Pe măsură ce războiul dintre Ucraina și Rusia se prelungește, din păcate, situația se înrăutățește și se complică”, a adăugat diplomatul turc, care a cerut o încetare imediată a focului.

„O încetare a focului trebuie stabilită cât mai curând posibil. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine", a adăugat Çavuşoğlu.

Kremlinul a confirmat că Putin și Erogan se întâlnesc joi la Astana. „Pregătirile sunt în curs de desfășurare pentru întâlnire”, a declarat miercuri reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. 

„Discuțiile vor fi o oportunitate de a discuta despre situația din Ucraina, relațiile bilaterale și de a face schimb de opinii asupra problemelor actuale”, a adăugat Peskov.

Erdogan, care l-a întâlnit pe Putin în marginea unui summit regional din Uzbekistan luna trecută, dorește să stimuleze comerțul cu Moscova, în timp ce încearcă să stabilizeze economia turcă în preajma alegerilor din iunie.

În timpul interviului de marți, Çavuşoğlu a cerut o „pace justă” bazată pe integritatea teritorială a Ucrainei. „Trebuie să existe o pace justă pentru Ucraina. Unde se desfășoară războiul? Se desfășoară pe pământul ucrainean", a spus oficialul turc.

„Ar trebui să înceapă un proces care va asigura granița și integritatea teritorială a Ucrainei. Fără o încetare a focului, nu este posibil să se vorbească despre aceste probleme într-un mod sănătos: o încetare a focului viabilă și o pace justă", a spus Çavuşoğlu.

Turcia a respins anexarea de către Rusia a celor patru regiuni ucrainene Herson, Zaporojie, Lugansk și Donețk, numind gestul o „încălcare gravă” a dreptului internațional.

Erdoğan a subliniat importanța summitului de la Astana. „Summitul de astăzi de la Astana va rămâne în istorie ca summitul în care conferința s-a transformat într-o organizație internațională. Trecem printr-o perioadă în care echilibrele din lume s-au schimbat și ne confruntăm cu teste serioase în multe domenii. La aceasta se adaugă amenințări precum xenofobia. Oriunde ne aflăm în lume, toți împărtășim aceeași soartă ca parte a marii familii umane. Pandemia ne-a reamintit încă o dată acest fapt. Așa cum problemele noastre sunt comune, trebuie să căutăm și să găsim soluțiile împreună", el a adăugat președintele turc. 

Erdogan a mai spus că Turcia consideră că arhitectura globală de securitate ar trebui proiectată cu o înțelegere mai justă, echitabilă și reprezentativă, adăugând că Ankara promovează rutele de transport multimodale și sprijină revigorarea Drumului Mătăsii care leagă Asia și Europa.

Citește și: Ministrul turc al Energiei: „Ar trebui discutată propunerea lui Putin pentru un hub de gaze în Turcia”

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri