Extremiștii de dreapta din Finlanda plănuiau un atac cu arme de foc făcute la imprimante 3D pentru declanșarea unui „război rasial”

Data publicării:
Crearea unui pistol la imprimantă 3D
Armă de foc printată la imprimantă 3D. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Polițiștii din Finlanda au anunțat că au dejucat un complot al unor extremiști de dreapta care intenționau să folosească arme printate la imprimante 3D într-un atac iminent cu scopul de a provoca „colapsul societății” și declanșarea unui  „război rasial”, relatează Euronews.

Biroul Național de Investigații din Finlanda a transmis că ancheta lor inițială a avut de-a face doar cu infracțiuni minore cu arme de foc, dar că au realizat, ulterior, că e vorba de o problemă mult mai mare.

Conform acestuia, complot ar fi implicat cel puțin patru bărbați cu legături directe cu grupări de extremă dreapta.

Conform presei locale, unul dintre suspecți a fost candidat în alegerile municipale din partea partidului Finlandezii, de extremă dreapta, care se află, în prezent la guvernare în coaliție.

Bărbații implicați sunt suspectați că au produs carabine folosind imprimante 3D, dar și alte arme și părți folosite pentru construirea lor. Infracțiunile au fost comise într-un garaj închiriat și în casa unuia dintre suspecți.

Polițiștii au confiscat o pușcă, un pistol și o armă cu gaze care fusese modificată și transformată într-o armă de foc. De asemenea, au fost confiscate imprimantele 3D folosite și plante de canabis.

„Conform informațiilor polițiștilor, țintele atacului violent planificat fuseseră alese pe criterii precum culoarea pielii sau viziunile politice sau ideologice”, a spus comisarul Tuomas Kuure, precizând și că suspecții voiau să „declanșeze un război rasial” în Finlanda.

„Pe lângă țintele individuale, suspecții plănuiau atacuri și asupra unor elemente de infrastructură, în conversațiile lor, inclusiv la rețeaua electrică sau la transportul în comun cu trenul”, a adăugat el.

Polițiștii spun că bărbații formaseră un grup radicalizat extremist, că se antrenaseră special pentru folosirea armelor printate 3D și că erau pregătiți să lanseze atacul.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri