„Fantomele din Bahmut”. Cine sunt ucrainenii care au adus teroare printre ruși în ultimele șase luni

Data actualizării: Data publicării:
lunetisti ucraineni
Forțele ucrainene încearcă să recupereze orașul Bahmut din estul țării. O echipă BBC a vorbit în exclusivitate cu echipa de lunetiști de elită cunoscuți ca „Fantomele din Bahmut”, FOTO: Profimedia Images

Forțele ucrainene încearcă să recupereze orașul Bahmut din estul țării. O echipă BBC a vorbit în exclusivitate cu echipa de lunetiști de elită cunoscuți ca „Fantomele din Bahmut”, care participă la raidurile din timpul nopții, în apropierea orașului.

Comandantul echipei de lunetiști se recomandă cu apelativul Ghost (Fantoma – n.r.) și i-a dus pe reporterii BBC la baza lor de la periferia orașului.

 „Când am început să aducem teroare printre ruși, în Bahmut, am fost numiți „Fantomele din Bakhmut”, spune comandantul lunetiștilor.

Baza lor este constant sub tirul artileriei ruse. Comandantul nici nu tresare atunci când un obuz explodează în apropiere. „Te poți ascunde de artilerie, dar nu de un lunetist”, spune el.

În echipa de lunetiști sunt aproximativ 20 de soldați care acționează de șase luni la marginea orașului Bahmut și care urmăresc persoane importante din armata rusă.

La întrebarea câți ruși a ucis echipa lui, comandantul lunetiștilor spune că sunt confirmați 524. Dintre aceștia, 76 au fost împușcați de el.

Totuși, nu toată lumea ține socoteala asta. Lunetistul Kuzia spune că "nu este nimic de care să fii mândru. Nu ucidem oameni, distrugem inamicul". Înainte de război, Kuzia a lucrat într-o fabrică. Spune că nu i-au plăcut niciodată armele, dar s-a simțit obligat să lupte atunci când Rusia a invadat Ucraina.

În timp ce își verifică arma cu lunetă Barrett, fabricată în SUA, Kuzia declară: „Fiecare misiune este periculoasă. Când greșești, inamicul te poate lovi”, spune el. "Sigur că mi-e frică - doar unui prost nu i-ar fi."

În misiunea din seara reportajului BBC, el urma să fie însoțit de Taras. Șoferul îi va duce cât mai aproape de prima linie. De acolo, cei doi lunetiști vor trebui să meargă mai mult de o milă pentru a-și atinge ținta. 

Comandantul va rămâne la bază, împreună cu cel mai tânăr membru al echipei, care s-a pregătit în Marea Britanie. Comandantul a povestit că fiecare membru al echipei a fost ales în funcție de „umanitate și patriotism”, mai degrabă decât în baza experienței și a pregătirii militare.

Kusch, șoferul, spune echipei BBC că o parte a traseului este încă țintă a  artileriei ruse. Când pornește motorul, soldații își fac semnul crucii. Kusch pune muzică, o melodie rap ucraineană, care să atenueze zgomotul bombardamentului.

În timp ce vehiculul blindat înaintează, în apropiere se aud explozii. Echipa trece pe lângă mai multe vehicule blindate ucrainene distruse. Șoferul arată spre câmpurile minate de pe ambele părți ale drumului de pământ.

Douăzeci de minute mai târziu, vehiculul blindat se oprește brusc lângă o casă în ruină. Cei doi lunetişti intră pentru scurt timp iar apoi ies în fugă. În timp ce vehiculul blindat se îndepărtează, în spate se aude o explozie puternică. O bucată de metal zimțat distruge una din roțile vehiculului, șoferul înjură.  

Pe măsură ce vine noaptea, bombardamentele se domolesc. Comandantul lunetiștilor o sună pe fiica lui de șapte ani. Fetița strigă în telefon: „Te iubesc, tată”. Este un scurt moment de normalitate.

Șapte ore mai târziu, e momentul pentru o nouă misiune. Nimeni nu e rănit. „Mă bucur că toată lumea este în viață”, spune Kuzia.

În ultimele șase luni, mai mulți membri ai echipei au fost răniți, inclusiv comandantul. „Fiecare misiune poate fi ultima, dar avem un scop nobil”, spune comandantul.

Lunetiștii sunt o echipă mică și spun că sunt conștienți că ei nu pot câștiga acest război, dar cred că misiunile lor au impact.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...