Franța avertizează gruparea Hezbollah să nu intervină în conflictul dintre Israel și Hamas

Data actualizării: Data publicării:
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron Foto: Profimedia Images

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat, vineri, că Franţa trimite într-un mod foarte direct Hezbollahului libanez mesaje de moderaţie şi dezescaladare pentru a-l descuraja să intre în conflictul dintre Israel şi Hamas, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

„Am transmis direct mesaje prin ambasadorul şi serviciile noastre către Hezbollah. Le-am transmis şi autorităţilor libaneze ”, a spus preşedintele Macron.

„Au fost tiruri de rachetă, dar nu a existat nicio escaladare astăzi. Însă rămânem foarte precauţi. Transmitem zilnic aceste mesaje de moderaţie”, a adăugat el.

Susţinut de Iran, Hezbollah deţine o forţă puternică de atac militar.

Potrivit armatei israeliene, schimburile de foc s-au înmulţit vineri în zona de frontieră dintre Israel şi Liban, sub tensiune ridicată după atacul sângeros lansat de Hamas împotriva Israelului pe 7 octombrie. Tot vineri a fost anunţată evacuarea oraşului Kyriat Shmona.

„Există o situaţie de tensiune care, în orice caz, este extrem de îngrijorătoare şi pune întreaga regiune în mare pericol. Îi avertizăm pe toţi, facem tot pentru a evita escaladarea, dar situaţia de securitate rămâne, prin definiţie, instabilă, deoarece este la un nivel foarte ridicat de tensiune şi presiune”, a spus Emmanuel Macron. 

Preşedintele francez a mai indicat vineri că nu exclude o deplasare în Orientul Mijlociu „în următoarele zile, chiar în următoarele săptămâni”, dacă reuşeşte „să obţină lucruri utile” prin această călătorie.

Această deplasare „va depinde de discuţiile pe care le voi avea în următoarele ore şi zile le cu toţi liderii din regiune”, a spus şeful statului francez.

El a mai precizat că Franţa va trimite în Egipt cât de rapid posibil ajutor umanitar de urgenţă, în special medicamente, cu destinaţia Gaza.

Franţa vrea „să poată susţine eforturile depuse de Egipt, susţinut de SUA, graţie deschiderii (punctului de trecere a frontierei) Rafah”, unde palestinienii asediaţi din Gaza aşteaptă cu disperare sosirea primelor convoaie de ajutor internaţional. „Am decis să creştem cu zece milioane de euro ajutorul umanitar pe care îl oferim palestinienilor”, a amintit Emmanuel Macron. Acesta s-a ridicat la 95 de milioane de euro anul trecut.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri