Franța vinde Emiratelor Arabe Unite 80 de avioane de luptă Rafale și 12 elicoptere Caracal

Data actualizării: Data publicării:
UAE And France Sign Deal For 80 Rafale Fighter Jets
Emiratele Arabe Unite au semnat cu Franța un contract de achiziție a 80 de avioane Rafale și 12 elicoptere Caracal, precum și altă tehnică militară. Foto: Profimedia

Emiratele Arabe Unite (EAU) au semnat vineri, cu ocazia vizitei în Dubai a preşedintelui francez Emmanuel Macron, un acord de achiziţie a 80 de avioane de luptă Rafale, construite de grupul francez Dassault Aviation, a informat Palatul Elysée, transmite AFP.

Comanda este cea mai importantă obţinută pe plan extern pentru acest avion de vânătoare intrat în serviciu în 2014.

„Pe lângă prezenţa a trei baze militare franceze pe teritoriul Emiratelor, această încredere reciprocă se traduce prin achiziţia a 80 de avioane Rafale, a 12 elicoptere Caracal şi a unor elemente asociate. Este vorba despre o realizare majoră a parteneriatului strategic între cele două ţări”, a subliniat preşedinţia franceză.

Helicopter
Elicopter Caracal, produs în Franța. Foto: Getty Images

Acordul a fost semnat de directorul general al Dassault Aviation, Eric Trapier, în timp ce preşedintele Macron avea o întrevedere cu prinţul moştenitor Mohammed bin Zayed Al-Nahyan la Expoziţia universală din Dubai.

Macron And Crown Prince Meet - Abu Dhabi
Emmanuel Macron s-a întâlnit cu prinţul moştenitor Mohammed bin Zayed Al-Nahyan. Foto: Profimedia

Potrivit acordului, avioanele vor începe să fie livrate în 2027 la standardul F4, un program în dezvoltare de aproape 2 miliarde de euro, livrabil în 2024 şi prezentat ca un „salt tehnologic, industrial şi strategic”.

Comanda vizează să înlocuiască cele 60 de aparate Mirage 2000-9 achiziţionate de Emirate în 1998, conform Agerpres.

Mirage 2000 N Aircraft at Royal International Air Tattoo
Avionul de luptă Mirage 2000 N. Foto: Profimedia

Ea intervine după zece ani de negocieri fără rezultat susţinute de fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy.

Între timp, Rafale a reuşit să încheie o serie de contracte internaţionale în pofida concurenţei avioanelor americane şi europene. În prezent are şase clienţi externi: Qatar (36 de avioane), India (36), Egipt (24 plus 30 noi), Grecia şi Croaţia.

Emiratele au fost al cincilea cel mai important client al industriei de apărare franceze în deceniul 2011-2020, cu comenzi de 4,7 miliarde de euro, conform raportului parlamentar cu privire la exporturile de armament ale Franţei.

În ultimii ani, Parisul a fost criticat pentru că unele dintre aceste arme au fost utilizate în conflictul din Yemen, unde Arabia Saudită şi aliaţii săi sunt suspectaţi de crime de război de ONG-uri precum Amnesty International.

Cu ocazia vizitei de săptămâna trecută a lui Macron la Zagreb, miniştrii apărării din cele două ţări, Mario Banozic şi Florence Parly, au semnat de asemenea un acord privind achiziţia de către Croaţia a 12 aeronave de luptă Rafale produse de compania franceză Dassault, în schimbul sumei de 999 milioane de dolari ce urmează să fie achitaţi în cinci tranşe, din 2022 până în 2026.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri