Generalul rus care a condus trupele Moscovei în Ucraina a murit. Jidko a fost schimbat de Putin după retragerea din Harkov

Data publicării:
Generalul rus Ghennadi Jidko, care ar fi condus anul trecut operațiunea militară din Ucraina, a murit
Generalul rus Ghennadi Jidko, care ar fi condus anul trecut operațiunea militară din Ucraina, a murit. Foto: Profimedia Images

Generalul rus Ghennadi Jidko, care ar fi condus anul trecut operațiunea militară din Ucraina, a murit miercuri, potrivit presei de stat din Rusia, preluate de CNN. Jidko avea 58 de ani și a murit „în urma unei boli îndelungate”, scrie agenția oficială de presă TASS.

Ghennadi Jidko a ocupat funcția de comandant al Districtului Militar de Est al Rusiei în perioada mai - octombrie 2022.

El ar fi fost comandantul general al teatrului de război din Ucraina în timpul ofensivei Moscovei împotriva Lisiceansk și Severodoneţk în vara anului 2022.

Moartea generalului Ghennadi Jidko a fost anunțată prima dată pe Telegram, de către guvernatorul regiunii ruse Habarovsk, Mikhail Degtyarev, care a scris: „Am avut norocul să îl cunosc pe acest om, foarte atent la nevoile unui simplu soldat și foarte exigent față de serviciu. Acești comandanți sunt cei care se numesc cu adevărat comandanți”.

Nu a fost difuzat niciun anunț oficial cu privire la moartea lui Jidko.

Biografia lui Jidko publicată de agenția de presă TASS nu menționează perioada în care acesta a servit ca comandant în Ucraina.

Numirea sa nu a fost niciodată confirmată în mod oficial, dar în iunie anul trecut generalul Ghennadi Jidko a apărut lângă ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, în timpul unei vizite a forţelor desfăşurate în Ucraina, eveniment ce părea să-i confirme funcţia.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington a declarat la acea vreme că numirea lui Jidko a fost „un pas drastic”, deoarece el era un ofițer politic, nu un comandant de unitate însărcinat cu conducerea trupelor. În rolul său anterior, a fost șeful Direcției Principale Militar-Politice a Forțelor Armate Ruse, un organism care este responsabil pentru îndoctrinarea ideologică și moralul în cadrul armatei Rusiei. În timp ce ocupa acest rol, a fost și ministrul adjunct al Apărării.

Potrivit TASS, Jidko a servit anterior ca șef al Statului Major al Forțelor Armate Ruse din Siria, rol pentru care a primit premiul Erou al Federației Ruse, cea mai înaltă onoare a Rusiei.

Jidko ar fi fost demis din funcția de comandant al Districtului Militar de Est al Rusiei în octombrie 2022, după contra-atacul ucrainean din regiunea Harkov.

Ministerul Apărării al Rusiei l-a numit pe generalul Serghei Surovikin noul său comandant general pentru operațiunile din război în octombrie 2022. Surovikin nu a mai fost văzut în public după rebeliunea Wagner din iunie.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri