Germania și Marea Britanie cer punerea în libertate a lui Navalnîi: Rusia să explice cum a ajuns să fie folosită o armă chimică

Data actualizării: Data publicării:
Aleksei și Iulia Navalnîi ajung pe aeroportul Șeremetievo din Moscova
Aleksei și Iulia Navalnîi ajung pe aeroportul Șeremetievo din Moscova Foto: Profimedia

Ministrul german de externe, Heiko Maas, a cerut luni Rusiei să-l elibereze imediat pe opozantul Alexei Navalnîi, arestat duminică la sosirea sa la Moscova. Și Londra a cerut Rusiei eliberarea imediată a lui Navalnîi. Ministrul de externe britanic a subliniat că Moscova trebuie să dea explicaţii asupra modului în care opozantul rus a fost atacat cu o armă chimică.

Navalnîi a fost arestat duminică seara, la punctul de control al paşapoartelor de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova. Deşi ştia că ar putea fi arestat la sosirea în Rusia, el a revenit de la Berlin, unde fusese internat în spital din august anul trecut după otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok, scrie AFP, citată de Agerpres.

"Alexei Navalnîi a luat decizia conştientă de a reveni în Rusia pe care el o consideră patria sa personală şi politică'' şi arestarea sa de către autorităţile ruse ''este total de neînţeles", potrivit lui Maas.

Recunoscând că Rusia este legată prin propria sa Constituţie şi prin obligaţiile internaţionale cu privire la statul de drept şi protecţia drepturilor civile, şeful diplomaţiei germane a adăugat: ''Evident, aceste principii trebuie de asemenea aplicate şi lui Alexei Navalnîi, care ar trebui să fie pus în libertate imediat", mai scrie sursa citată. Maas a solicitat o anchetă aprofundată asupra otrăvirii lui Navalnîi şi aducerea autorilor în faţa justiţiei.

La rândul său, Londra a cerut Rusiei eliberarea imediată a lui Alexei Navalnîi şi a subliniat că Moscova trebuie să dea explicaţii asupra modului în care opozantul rus a fost atacat cu o armă chimică.

''Este îngrozitor că Alexei Navalnîi, victima unei infracţiuni vrednice de dispreţ, a fost arestat de autorităţile ruse. El trebuie să fie eliberat imediat. În loc să îl persecute pe domnul Navalnîi, Rusia ar trebui să explice cum a ajuns să fie folosită o armă chimică pe teritoriul rus'', a afirmat ministrul de externe britanic Dominic Raab.

Navalnîi, cunoscut pentru anchetele sale anticorupţie ce vizau elita politică rusă, s-a simţit rău pe 20 august în timp ce se întorcea cu o cursă aviatică din oraşul siberian Tomsk spre Moscova şi a fost internat de urgenţă la Omsk, un alt oraş din Siberia, înainte de a fi evacuat spre Berlin, după lungi dispute între susţinătorii săi şi medicii ruşi.

La începutul lunii octombrie 2020, Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a confirmat că în organismul disidentului rus Alexei Navalnîi a fost găsită o substanţă de tip Noviciok. Laboratoare de specialitate din Germania, Franţa şi Suedia stabiliseră deja că principalul opozant al Kremlinului a fost victima unei otrăviri cu agent neurotoxic de genul celor produşi de cercetătorii militari din fosta Uniune Sovietică.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri