Guvernul britanic consideră că J.K. Rowling nu ar trebui arestată pentru opiniile sale faţă de persoanele transsexuale

Data actualizării: Data publicării:
J. K. Rowling la lansarea unei carti din seria harry potter
J. K. Rowling Foto: Guliver/GettyImages

Guvernul britanic este de părere că scriitoarea J.K. Rowling, autoarea seriei „Harry Potter”, nu ar trebui arestată pentru convingerile sale cu privire la persoanele transsexuale, după ce scriitoarea a reacţionat faţă de o nouă lege împotriva „infracţiunilor motivate de ură” ce a intrat în vigoare în Scoţia, postând în social media că femeile trans sunt bărbaţi, transmite marţi Reuters.

J.K. Rowling, o proeminentă activistă feministă şi pentru păstrarea genurilor naturale, în care ne naştem, a reacţionat luni, în ziua în care infracţiunea de „suscitare a urii” legat de vârstă, handicap, religie, orientare sexuală şi identitate transsexuală a început să fie sancţionată prin intrarea în vigoare a noii legi.

Premierul scoţian Humza Yousaf a declarat că această lege este „pentru protejarea oamenilor în faţa unui val din ce în ce mai mare de ură”, notează Reuters, citată de Agerpres.

„Dacă nu ai un comportament ameninţător sau abuziv şi intenţia de a suscita ură, atunci nu ai de ce te teme în ceea ce priveşte noile infracţiuni create”, a mai spus el.

Femeile nu sunt protejate ca grup, dar guvernul de la Edinburgh caută o serie de reforme separate împotriva misoginiei.

Scoţia se află în avanposturile extinerii drepturilor comunităţii trans, dar o tentativă precedentă de a simplifica procedurile pentru a schimba genul de la naştere au fost blocate de Londra din cauza îngrijorării că ar afecta legislaţia existentă în materie de egalitate.

Noua lege împotriva urii din Scoţia a fost criticată şi pentru impactul său asupra libertăţii de exprimare şi există îngrijorări că ar putea fi folosită pentru a reduce la tăcere unele puncte de vedere, inclusiv pe cele care pledează pentru spaţii destinate exclusiv femeilor.

J.K. Rowling a testat noua lege trecând în revistă pe platforma X 10 femei trans, printre care un violator condamnat, abuzatori sexuali şi activişti pro-trans, şi afirmând că aceştia sunt bărbaţi. „Libertatea de exprimare şi libertatea credinţei au ajuns la final în Scoţia dacă s-a ajuns ca descrierea corectă a sexului biologic al unei persoane să fie incriminată. Momentan nu sunt în ţară, dar dacă ceea ce am scris aici se califică drept o infracţiune conform noii legi, atunci abia aştept să fiu arestată când mă voi întoarce în locul de origine al Iluminismului Scoţian”, a susţinut ea cu ironie.

Autorităţile scoţiene au precizat în trecut că identificarea greşită a genului unei persoane trans nu va fi considerată o infracţiune conform noii legi. Însă, ministrul pentru victime şi siguranţa comunităţii din Scoţia, Siobhan Brown, a declarat luni pentru BBC că aceste chestiuni vor rămâne la latitudinea poliţiştilor.

De cealaltă parte, premierul britanic Rishi Sunak a susţinut că Marea Britanie are o lungă tradiţie a libertăţii de exprimare şi a comentat că noua lege îi dă poliţiei priorităţi greşite. „Nu ar trebui să-i criminalizăm pe oamenii care susţin lucruri de bun simţ despre sexul biologic. Este clar că acesta nu este un lucru bun”, le-a spus reporterilor.

Federaţia Poliţiştilor din Scoţia a comentat că ofiţerii sunt chemaţi să apere noi legi în contextul în care resursele sunt tăiate. „Anticipăm un număr mare de plângeri în legătură cu postări din social media şi este clar că ne va da mult de lucru în plus faţă de îndatoririle de până acum”, conform federaţiei. 

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri