Guvernul Poloniei lansează reforma Curţii Constituţionale. Donald Tusk vrea schimbarea judecătorilor

Data actualizării: Data publicării:
Doanld Tusk
Donald Tusk, premierul Poloniei. Foto: Profimedia Images.

Noul executiv de la Varșovia, condus de premierul liberal Donald Tusk, a anunţat luni o nouă etapă în "reinstaurarea statului de drept". Măsurile, menite să "asaneze situaţia" Curţii Constituţionale, în continuare controlată de formaţiunea conservatoare Lege şi Justiţie (PiS), vizează schimbarea judecătorilor actuali și alegerea altora, transmite AFP. 

Acest "pachet de reparaţie", prezentat de ministrul justiţiei Adam Bodnar, va cuprinde în principal o rezoluţie a Dietei (camera inferioară a parlamentului polonez) care va face referire la carenţele funcţionării actualei Curţi Constituţionale, inclusiv conducerea ei de către Julia Przylebska, care, conform actualei puteri, ar deţine ilegal postul de preşedinte al Curţii.

Acelaşi pachet include şi un proiect de amendament constituţional menit să permită schimbări în cadrul Curţii Constituţionale prin înlăturarea judecătorilor actuali şi alegerea altora în locul lor. Totuşi, adoptarea unui astfel de amendament necesită şi voturi din partea parlamentarilor opoziţiei conservatoare, care deja a anunţat că nu-l va susţine.

Reforma anunţată se înscrie în lupta dintre actuala şi fosta putere ce are ca mize principale justiţia şi presa, dar şi în lista de angajamente pe care Varşovia a transmis-o Bruxellesului pentru deblocarea fondurilor europene îngheţate de Comisia Europeană pentru a sancţiona fostul guvern conservator, pe care l-a acuzat de încălcarea statului de drept prin reformele efectuate în justiţie, limitarea drepturilor comunităţii LGBT sau contestarea întâietăţii deciziilor Curţii de Justiţie a UE (CJUE) în faţa dreptului naţional.

După ce partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS) a pierdut majoritatea şi guvernarea în urma alegerilor din octombrie, noul guvern condus de liberalul pro-UE Donald Tusk a promis că va anula măsurile fostului guvern criticate de Bruxelles pentru a obţine deblocarea fondurilor şi va restabili statul de drept.

Într-un plan de acţiune transmis Comisiei Europene pe 20 februarie, noul guvern polonez a recunoscut întâietatea dreptului UE şi a jurisprudenţei Curţii de Justiţie a UE (CJUE) în faţa dreptului polonez şi a deciziilor instanţelor poloneze, a promis revizuirea alcătuirii "inadecvate" a Curţii Constituţionale, s-a angajat de asemenea să separe Procuratura de Ministerul Justiţiei, să pună capăt "influenţei politicienilor" asupra Consiliului Naţional al Magistraturii şi să consolideze independenţa Curţii Supreme.

Planul a fost salutat de Bruxelles, care săptămâna trecută a deblocat toate fondurile europene ce revin Poloniei, în total 136,3 de miliarde de euro, din care 76,5 miliarde reprezintă fonduri de coeziune şi 59,8 miliarde fonduri din planul european de relansare post-pandemie (Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă) şi de susţinere a tranziţiei verzi.

Însă preşedintele polonez Andrzej Duda, apropiat de conservatori, precum şi unii magistraţi din instituţii cheie, inclusiv Curtea Constituţională, se împotrivesc măsurilor judiciare promise de guvernul Tusk.

Curtea Constituţională a fost în centrul disputei politice şi în anul 2015, când, anticipând atunci pierderea alegerilor, guvernul condus la acea vreme tot de Donald Tusk a numit în această instanţă judecători care aveau să fie schimbaţi ulterior de viitorul guvern conservator.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri