Guvernul pro-rus al Slovaciei cere UE încă un an pentru a renunța la dependența de petrolul din Rusia

Data publicării:
Robert Fico
Robert Fico, premierul pro-rus al Slovaciei, vrea să mai folosească petrol rusesc încă un an. Foto: Profimedia Images

Guvernul pro-rus al premierul slovac, Robert Fico, a cerut de la Comisia Europeană un an în plus pentru a scăpa de dependența de petrolul rusesc și a susținut că o interdicție prea timpurie ar putea să ducă la închiderea celei mai mari rafinării din țară, relatează Politico.

Guvernele europene dezbat în această perioadă cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni al blocului împotriva Rusiei, ca urmare a invadării Ucrainei de către aceasta.

Comisia Europeană a supus atenției guvernelor europene o nouă propunere de accentuare a măsurii de plafonare a prețului la petrolul rusesc, impusă anul trecut de G7.

Anul trecut, blocul european a interzis importurile de petrol rusesc pe mare, cu excepții temporare pentru Cehia, Slovacia și Ungaria, ca urmare a dependenței acestora de importurile din statul agresor.

Extensia pentru Slovacia urmează să expire în decembrie, însă guvernul putinist al lui Robert Fico vrea ca măsura să fie extinsă pentru încă un an.

Reprezentanta diplomatică a Slovaciei, Petra Vargova, a făcut această solicitare la o întâlnire obișnuită a ambasadorilor europeni, vineri, conform a doi diplomați.

Ea a susținut că prezentul calendar ar putea să forțeze o închidere a principalei rafinării slovace și o criză de penurie de petrol în regiune.

Slovacia rămâne una dintre țările cele mai dependente de energia rusească, obținând 60% din consumul său de gaze naturale și 70% din cel de petrol, și toată energia nucleară din importuri rusești.

Rafinăria Slovnaft, deținută de compania maghiară MOL, a folosit în mod istoric, numai petrol rusesc. În această vară, compania a spus că va cere Uniunii Europene mai mult timp pentru a face ajustările tehnologice necesare să obțină petrol din altă parte. Solicitarea a fost susținută și de ministru ungar de externe, Peter Szijjarto, parte a unui alt guvern putinist din UE.

Unul dintre diplomații citați spune, însă, că motivele pentru care Slovacia cere această extensie nu e doar tehnică ci și „politică”.

Solicitarea Slovaciei s-ar putea datora inclusiv unei reticențe a MOL de a-și grăbi diversificarea surselor de petrol, spune Krzystof Debiec, cercetător la Centrul de Studii Orientale, din Varșovia.

Slovacia este „o țară a cărei infrastructuri energetice critice este deținută, practic, de un guvern străin, acesta din urmă neavând în interes să limiteze această dependență”, a spus Debiec.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri