Hamas folosește arme nord-coreene în Gaza, arată un raport al spionajului din Coreea de Sud

Data publicării:
Militant Hamas la intrarea într-un tunel din Gaza
Militant Hamas la intrarea într-un tunel din Fâșia Gaza, imagine de arhivă. Foto: Profimedia Images

Hamas folosește arme fabricate în Coreea de Nord în lupta contra Israelului, în Gaza, a transmis agenția de spionaj a Coreei de Sud, potrivit unui reportaj apărut în presa sud-coreeană, scrie The Jerusalem Post.

De la izbucnirea acum trei luni a războiului, au existat suspiciuni că Hamas a folosit arme nord-coreene, informație negată la vremea respectivă de Coreea de Nord.

Serviciul Național de Informații din Coreea de Sud (NIS) a confirmat însă această bănuială într-un raport în care apare o fotografie cu un lansator de grenade F-7 despre care se presupune că a fost folosit de Hamas și pe care era scris un mesaj în coreeană.

NIS a spus că adună noi dovezi cu privire la furnizarea de arme de către Coreea de Nord către Hamas, dar că „în prezent este dificil să facă asta din cauza necesității de a proteja sursele de informații și ținând cont de legăturile diplomatice”, potrivit Yonhap. NIS a raportat anterior parlamentului sud-coreean că Kim Jong-Un, dictatorul nord-coreean, le-a ordonat oficialilor să elaboreze strategii pentru susținerea cauzei palestiniene.

Confirmarea de către Coreea de Sud vine la doar câteva zile după ce a fost dezvăluit că Coreea de Nord furnizează și Rusiei arme care au fost folosite recent în războiul din Ucraina.

Raportul privind livrările de arme nord-coreene în Gaza vine la doar câteva zile după ce IDF a anunțat că a găsit în Gaza armament sofisticat fabricat din China, inclusiv puști de asalt, lansatoare de grenade, cartușe M16 și echipamente de comunicații. China și Coreea de Nord au un pact de apărare reciprocă.

„Este vorba despre armament și tehnologie de comunicații de înaltă calitate pe care Hamas nu le avea înainte”, a declarat o sursă de informații israeliană pentru ziarul britanic The Telegraph la acea vreme, „cu explozibili foarte sofisticați care nu au mai fost găsiți până acum”.

Deși armele au fost fabricate în China, nu se știe dacă guvernul chinez a fost implicat în transferul sau vânzarea armelor. Armele ar fi putut fi transmise Hamas de către Iran, căruia China i-a vândut arme, sau printr-o acțiune ilegală comercială.

În ultimele două decenii, relațiile Israel-China s-au îmbunătățit, iar țara este profund implicată în construcția în curs a metroului din Tel Aviv. Războiul cu Hamas a complicat însă relațiile, încă din 8 octombrie, când Beijingul a cerut încetarea focului și o soluție a două state, fără să condamne atacul Hamas comis cu o zi în urmă. Partidul Comunist Chinez a încurajat, de asemenea, o creștere a retoricii anti-israeliene și antisemite, care a prins avânt în mediul online.

Hamas a ucis patru cetățeni chinezi în 7 octombrie și a răpit-o pe Noa Argamani, cu dublă cetățenie, pe care gruparea teroristă continuă să o țină captivă în Gaza. Mama ei și premierul Benjamin Netanyahu au cerat guvernului chinez și liderului acestuia, Xi Jinping, să intervină pentru eliberarea ei.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri