Hamas susţine că a luat prizonieri soldaţi ai armatei israeliene. IDF neagă incidentul

Data publicării:
Smoke billows after an Israeli strike on Jabalia as seen from Beit Lahia, in the northern Gaza Strip
Foto: Profimedia

Aripa armată a Hamas a anunțat că a luat „prizonieri” soldaţi israelieni în cursul unei ambuscade, sâmbătă, în tabăra Jabalia din Fâşia Gaza, incident pe care armata israeliană l-a negat. Tot în Gaza, cel puţin zece persoane, între care şi copii, au murit după un atac cu drone la o şcoală în care se adăposteau, potrivit angajaţilor din sănătate locali.

Forţele israeliene vizate de ambuscadă se aflau într-un tunel din tabăra Jabalia şi „toţi membrii lor au fost ucişi, răniţi sau luaţi prizonieri”. Luptătorii Hamas „le-au confiscat echipamentul militar” înainte de „a arunca în aer tunelul”, a afirmat purtătorul de cuvânt al aripii armate a mişcării islamiste palestiniene, Abu Obaida, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

De asemenea, Hamas a difuzat imagini cu un soldat târât la pământ şi prezentat ca fiind un soldat israelian capturat. Aceste imagini nu au putut fi imediat autentificate de AFP.

Armata israeliană a ţinut să „clarifice că nu a existat niciun incident în care un soldat a fost răpit”, fără a oferi detalii despre posibilii soldaţi ucişi sau răniţi.

Armata israeliană a continuat sâmbătă bombardamentele asupra Rafah, în pofida ordinului Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de a opri imediat operaţiunile sale în acest oraş din sudul Fâşiei Gaza de unde au fugit sute de mii de oameni.

În acelaşi timp, eforturile internaţionale au fost relansate pentru a se ajunge la un armistiţiu în războiul declanşat de atacul fără precedent al mişcării islamiste Hamas împotriva Israelului pe 7 octombrie şi pentru a obţine eliberarea a peste 100 de ostatici reţinuţi în teritoriul palestinian.

Cel puţin 10 persoane ucise la o şcoală din Gaza folosită ca adăpost

Cel puţin zece persoane, între care şi copii, au murit în Gaza după un atac cu drone la o şcoală în care se adăposteau, potrivit angajaţilor din sănătate locali, scrie News.ro, preluând CNN.

Şcoala Al-Nazla din Saftawy, la periferia Jabaliya, era folosită ca adăpost temporar de oamenii care fug de violenţe, atunci când a avut loc atacul.

Un martor, Saleh Al-Aswad din Jabaliya, a declarat pentru CNN că ginerele său era tratat în urma rănilor suferite în timpul atacului.

El a adăugat că „un bărbat care făcea pâine pentru copiii săi, gândindu-se că acesta este un loc sigur”, a fost ucis alături de fiica sa, Afnan, şi fiul său, Mohamed.

Filmările CNN arată cum angajaţi din sănătate de la clinica Sheikh Radwan se ocupă de trupuri învelite în cearşafuri albe.

Un angajat a arătat trupul unui copil mic care a murit, Mohamed, cu răni pe faţă.

CNN a solicitat o reacţie de la Armata israeliană, dar nu a primit-o, deocamdată.

Sistemul de sănătate, „în genunchi”

Vestea atacului vine în contestul în care situaţia umanitară din Gaza continuă să se deterioreze.

Sâmbătă, într-o declaraţie pe reţeaua X, Oficiul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Problemelor Umanitare (OCHA) a avertizat că sistemul de sănătate din Gaza „este în genunchi”, accesul la spitale şi alte facilităţi diminuându-se în continuare, în contextul lipsei de provizii şi al atacurilor israeliene.

Vineri, 15 dintre cele 36 de spitale din Gaza erau doar parţial funcţionale, 21 de spitale erau închise şi funcţionau şase spitale de campanie, arată un raport al OCHA, care citează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Spitalele existente operează depăşind de peste patru ori capacitatea paturilor, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, a afirmat agenţia.

„Penuria de combustibil, echipamente şi provizii medicale ameninţă abilitatea de a opera a facilităţilor de sănătate rămase”, a adăugat aceasta.

Situaţia a devenit atât de disperată, încât directorul spitalului Kuwait din Rafah a postat un videoclip pe WhatsApp în care face apel „la alarmarea OMS pentru a menţine acest spital operaţional şi a garanta că nu se va închide, asigurând combustibilul necesar”.

În apelul său video, dr. Suhaib al-Homs afirmă că Spitalul Kuwait este acum singurul fucnţional din centrul Rafah la care persoanele rănite pot să ajungă „la orice oră”, în timp ce spitalele de campanie din jur sunt greu accesibile fără o ambulanţă.

„Avertizăm cu privire la criza sanitară în creştere, în timp ce spitalele ies din funcţiune, şi la colapsul sistemului de sănătate”, afirmă el.

„Vom continua să lucrăm şi echipele medicale vor continua să îşi facă treaba. Ce se întâmplă acum ne face mai fermi şi categorici în a ne îndeplini datoria de a ne servi poporul”, a spus el.

Agenţia ONU a avertizat că unii dintre oamenii strămutaţi din centrul Gaza supravieţuiesc acum cu 3% din standardul minim privind nevoia zilnică de apă şi că bolile transmisibile, precum diareea şi presupusa hepatită A, continuă să se răspândească, fiind afectaţi în special copiii sub cinci ani.

Anterior, în cursul acestei săptămâni, şeful OMS a cerut Israelului să relaxeze restricţiile privind ajutoarele umanitare care intră în Fâşia Gaza, afirmând că ruta principală pentru ajutoare medicale vitale din Egipt a fost blocată în timpul unei operaţiuni militare a Israelului în oraşul Rafah, din sudul Gaza.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri