HĂRȚI. „Incursiune minoră” sau Invazie rusească. Ce spune Casa Albă despre variantele lui Putin și care va fi răspunsul Occidentului

Data actualizării: Data publicării:
putin cu harta rusiei in spate
În ultimele zile, partea americană a avertizat că Rusia poate începe oricând atacul asupra Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Casa Albă a încercat să clarifice comentariile președintelui Joe Biden despre o potențială invazie rusească în Ucraina, după ce președintele Statelor Unite a spus că răspunsul SUA va depinde de severitatea acțiunilor Rusiei. Biden a declarat miercuri că se așteaptă ca Rusia să atace Ucraina, iar în funcție de severitatea ofensivei, aliații NATO vor adopta sancțiuni.

Președintele Statelor Unite a vorbit însă despre păreri diferite între aliații NATO, atunci când vine vorba despre o incursiune a Rusiei.

Explicând referirea la o „incursiune minoră” care a provocat o discuție între aliații occidentali cu privire la modul de răspuns, Biden a sugerat că părerile diferite din interiorul alianței NATO ar putea duce la o dezbatere asupra sancțiunilor impuse Rusiei pentru acțiunile din Ucraina, dacă nu este vorba de o invazie la scară largă.

„Există diferențe în ceea ce țările sunt dispuse să facă, în funcție de ceea ce se întâmplă”, a spus președintele SUA.

Invazie vs. Incursiune

La mai puțin de o oră după ce Biden a încheiat conferința de presă, în care a spus că răspunsul SUA și al aliaților va depinde de natura acțiunilor președintelui rus Vladimir Putin, Casa Albă a încercat să clarifice diferența dintre o invazie și o „incursiune minoră”.

Casa Albă a dat asigurări că preşedintele nu a făcut altceva decât să stabilească o diferenţă între o ofensivă „militară”, pe de o parte, şi una „nemilitară, paramilitară sau cibernetică”, pe de altă parte.

„Președintele Biden a fost clar cu președintele rus: dacă vreo forță militară rusească trece peste granița cu Ucraina, aceasta este o invazie și va fi întâmpinată cu un răspuns rapid, sever și unit din partea Statelor Unite și a aliaților noștri”, a transmis secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki.

Aceasta a mai spus că „președintele Biden știe, de asemenea, din experiență îndelungată, că rușii au o gamă extinsă de acțiuni în afara celor militare, inclusiv atacuri cibernetice și acțiuni paramilitare. Și el a afirmat astăzi că acele acte de agresiune vor fi întâmpinate cu un răspuns decisiv, reciproc și unit.”

În timpul conferinței de presă a președintelui SUA, și purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Emily Horne, a încrecat să clarifice diferența dintre o invazie și o „incursiune minoră”. Aceasta a explicat că Biden vorbea despre diferența dintre „acțiunea militară și cea paramilitară/cibernetică a rușilor”.

Această formulare ambiguă despre o incursiune „minoră” a atras critici aspre din partea opoziţiei republicane, care l-a acuzat pe preşedintele democrat că s-a resemnat cu un atac din partea Rusiei.

În Ucraina, afirmaţiile preşedintelui american Joe Biden, conform cărora Rusia ar avea mai puţin de suferit în cazul în care recurge la o „incursiune minoră” decât dacă ar întreprinde o „invazie”, au fost văzute ca o parte a politicii americane în zonă.

Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că ţara sa salută faptul că Joe Biden a vorbit despre un răspuns coordonat al Occidentului în cazul în care Rusia ar interveni în Ucraina.

„În mod categoric, aceste cuvinte spuse cu o zi înainte nu trebuie interpretate ca deviind de la întreaga politică a administraţiei americane”, a scris Podoliak într-un mesaj.

Citește și Joe Biden promite să trimită mai multe trupe americane în România și Polonia dacă Rusia invadează Ucraina

Rusia poate ataca oricând 

Potrivit celei mai recente evaluări a ministerului ucrainean al Apărării, Rusia are desfășurate în acest moment în regiune forțe armate care cuprind peste 127.000 de militari.

„Puterea totală a grupului Forțelor Armate ale Federației Ruse pe direcția ucraineană este de peste 106.000 de militari. Împreună cu componenta aeriană și maritimă, numărul total este de peste 127.000 de militari”, se arată în evaluarea părții ucrainene.

„Dacă fac cu adevărat ceea ce sunt capabili să facă cu forțele adunate la graniță, va fi un dezastru pentru Rusia dacă va invada în continuare Ucraina. Aliații și partenerii noștri sunt gata să impună costuri severe și semnificative împotriva Rusiei și economiei sale”, a spus, miercuri, Joe Biden.

Financial times
Forțele rusești, comasate la granița cu Ucraina. Sursa: Financial Times

În ultimele zile, partea americană a avertizat că Rusia poate începe oricând atacul asupra Ucrainei.

Mișcările de noi trupe către vest, oficial pentru exerciții comune cu Belarus, nu fac decât să agraveze tensiunile, a mai spus administrația Biden. Experții spun că perioada de iarnă este cel mai bun moment pentru un atac, deoarece pământul este înghețat și tare, ideal pentru tancuri și alte vehicule.

Americanii rămân convinși că există și o soluție diplomatică. Secretarul de stat Antony Blinken i-a asigurat pe ucraineni în cadrul vizitei de la Kiev de sprijinul SUA. Acesta va merge apoi la Berlin și după la Geneva, ca să se vadă cu omologul lui rus, Serghei Lavrov.

CNN a prezentat, miercuri, patru scenarii de atac pe care rușii le au în vedere. 

Care sunt cele patru scenarii ale unei invazii

Dacă va fi o invazie, se va întâmpla unul dintre următoarele patru scenarii:

1. Ocuparea și anexarea completă a regiunii Donbas

donabs
Scenariul de atac în estul Ucrainei, zona Donbas. Foto: Twitter/ Alex Kokcharov

Citește și Parlamentari ruşi îi cer lui Putin să recunoască independenţa regiunilor din estul Ucrainei

2. Pasul următor ar fi un atac din Crimeea pentru a uni teritoriile

incursiunea ruseasca 2
Atacul rusesc dinspre Crimeea. Foto: Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, D.C.

3. Un atac pe coasta Mării Negre până la Odesa, un oraș rusofon, anexarea zonei de coastă și ruperea Ucrainei de Marea Neagră și o invazie dinspre nord până la Kiev

Cel mai ambițios plan, care vine după toate scenariile anteriore, este să muți soldați în Belarus, o țară prietenoasă cu Rusia, și avansezi din Belarus, spre sud, prin mlaștinile Pripet, care sunt înghețate iarna, și încercuiești capitala Ucrainei, Kiev.

incursiunea ruseasca1
Atacul rusesc până la Nistru. Foto: Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, D.C.

„Cel mai bun moment pentru această acțiune este iarna, deoarece va fi un atac mecanizat iar diviziile mecanizate au nevoie de teren dur, înghețat”, explică jurnalistul CNN Tim Marshall.

4. Invadarea completă a Ucrainei, cu o ofensivă până la granița cu Polonia

incursiunea ruseasca 3
Invadarea completă a Ucrainei. Foto: Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, D.C.

După o serie de discuţii diplomatice în Europa săptămâna trecută, Moscova şi Washingtonul urmează să încerce din nou vineri să dezamorseze ameninţarea unui nou conflict în Ucraina în cadrul unei întâlniri la Geneva între secretarul de stat american Antony Blinken şi omologul său rus, ministrul de externe Serghei Lavrov.

Editor : Marco Badea | Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri