„I-am găsit”. Putin, declarații de ultimă oră în cazul Skripal

Data actualizării: Data publicării:
Ruslan Boshirov

Președintele rus Vladimir Putin spune că presupușii autori ai atentatului cu neurotoxină asupra fostului spion Serghei Skripal și a fiicei lui, Iulia Skripal, sunt civili și nu membri ai serviciilor secrete.

„Știm cine sunt. I-am găsit”, a declarat liderul de la Kremlin, miercuri, la Forumul Orientului Îndepărtat organizat la Vladivostok, transmite Radio Europa Liberă.

„Bineînțeles, este vorba de doi civili”, a adăugat Putin, subliniind că cei doi ruși, Alexander Petrov și Ruslan Borishov, „nu au făcut nimic criminal”.

Vladimir Putin a mai afirmat că speră ca cei doi să își prezinte în fața publicului versiunea lor despre cele petrecute în Marea Britanie. 

Un mandat european de arestare a fost emis pe numele lui Alexander Petrov şi Ruslan Borishov.

„Nu vom cere Rusiei extrădarea lor, deoarece Constituţia Rusiei nu permite extrădarea propriilor cetăţeni”, a spus Sue Hemming, director al departamentului Legal Services din Crown Prosecution Service.

Neil Basu, reprezentant al National Counter Terrorism Policing, a spus că cei doi suspecţi cu vârste de 40 de ani călătoreau sub nume false, cu paşapoarte ruseşti.

Prim-ministrul britanic, Theresa May, a anunţat, în Parlament, că Alexander Petrov şi Ruslan Borishov lucrează pentru serviciile secrete ruse.

May a spus, în discursul săi, că Guvernul britanic a avut dreptate atunci când a acuzat Rusia, în luna martie, că se află în spatele atacului.

Ea a precizat că cei doi cetăţeni ruşi sunt ofiţeri ai serviciilor secrete militare ale Rusiei, cunoscute şi ca GRU, iar operaţiunea a fost, „cel mai probabil”, aprobată nu doar de GRU, ci şi de persoane importante din statul rus.  

Acţiunile GRU „sunt o ameninţare la adresa tuturor aliaţilor şi cetăţenilor noştri”, consideră May, care a sugerat că ar trebui mărite eforturile colective prin distribuirea de informaţii între aliaţi.

„Marea Britanie nu blamează poporul rus, dar nu poate fi acceptată o activitate barbară precum cea din Salisbury”, a afirmat May.

Londra a acuzat Moscova în dosarul otrăvirii cu un agent neurotoxic a unui fost spion rus, în martie, în oraşul englez Salisbury, antrenându-şi aliaţii, inclusiv Statele Unite, într-un val încrucişat de expulzări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri