Video Imagini apocaliptice din Robotîne, localitatea din Ucraina distrusă complet de bombardamente

Data actualizării: Data publicării:
WhatsleftofRobotyneZaporizhzhiaOblast.--ezgif.com-optimize (1)

Imagini filmate din dronă și publicate pe rețelele sociale arată amploarea dezastrului din localitățile aflate pe linia frontului, în estul Ucrainei.

Satul Robotîne, pentru care s-au dat lupte grele între armata ucraineană și cea rusă, a fost șters de pe fața pământului. Înainte de război, localitatea din regiunea Zaporojie avea câteva sute de locuitori. Acum au mai rămas doar ruine din această așezare.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Armata ucraineană a dezminţit recent relatările altor surse ucrainene ce afirmă că forţele ruse ar fi recăpătat controlul asupra satului Robotîne în provincia Zaporojie. Pe 10 aprilie, canalul de Telegram "DeepState", apropiat armatei ucrainene a confirmat că inamicul a capturat Pervomaiske și a înaintat la sud de Novokalinove, la est de Umanske și la sud de Novomikhailivka. „Luptele active continuă lângă Viimka, Krasnohorivka,Vodiane și în Robotîne”.

Situație tot mai critică pe frontul de est

Ucraina a recunoscut că situaţia este "tensionată" pe frontul de est, unde armata rusă, "în superioritate numerică", exercită în continuare o presiune tot mai mare pentru a cuceri localitatea strategică Ceasiv Iar, în condiţiile în care forţele ucrainene se confruntă cu stocuri reduse de muniţie.

Ministrul apărării ucrainean Rustem Umerov a declarat că a făcut o vizită soldaţilor în zona în care se duc în prezent luptele. Pe acest sector al frontului de est, unde "situaţia este tensionată", trupele ruse, "în superioritate numerică", încearcă o străpungere "la vest de Bahmut", oraş pe care l-au cucerit în mai 2023 după luni întregi de lupte deosebit de sângeroase şi distrugătoare, a spus el, scrie Agerpres care citează France Presse.

Cu puţin timp înainte, comandantul şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, declarase, la rândul său, că Rusia şi-a concentrat eforturile în această zonă pentru a cuceri Ceasiv Iar, situat la aproximativ 20 km vest de Bahmut. Conducerea militară a Rusiei a dat ordin trupelor sale să captureze Ceasiv Iar înainte de 9 mai, când în Rusia se sărbătoreşte Ziua victoriei împotriva Germaniei naziste, a declarat comandantul şef al armatei ucrainene, citat de agenţia de presă Unian.

Cucerirea acestei localităţi ar oferi armatei ruse ocazia de a avansa în regiunea Doneţk. Oraşul Ceasiv Iar, situat pe un deal, se află la mai puţin de 30 de kilometri sud-est de Kramatorsk, principalul oraş din regiune aflat sub control ucrainean şi un important nod feroviar şi logistic.

Rusia vrea astfel "să creeze condiţiile unei avansări mai profunde" spre Kramatorsk, a subliniat generalul Sîrski. Sîrski, care a spus că forţele care apără Ceasiv Iar au primit armament suplimentar, recunoscuse cu o zi înainte că situaţia pe frontul de est "s-a deteriorat în mod considerabil". În ciuda pierderilor, ruşii desfăşoară "noi unităţi blindate", ceea ce le permite să obţină "succese tactice", a declarat el.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri