UPDATE. Incident naval la granițele României. Ucraina a sechestrat un petrolier rus; echipajul a fost eliberat

Data actualizării: Data publicării:
nava sechestrata

Incident maritim în Marea Neagră. Ucraina a sechestrat un petroiler rus  în portul Izmail, aflat la 20 de kilometri de țara noastră.

ACTUALIZARE. Ucraina a eliberat echipajul petrolierului rusesc reţinut joi în portul Izmail (regiunea Odesa), dar nava rămâne în continuare în custodia autorităţilor ucrainene, informează agenţia de presă RIA Novosti, citând Ambasada Federaţiei Ruse de la Kiev, a relatat Reuters, citată de Agerpres.

RIA Novosti îl citează în acest sens pe ataşatul de presă al misiunii diplomatice ruse în Ucraina, Denis Golenko, care a spus că „echipajul se întoarce acasă, dar nava rămâne în (portul) Izmail”.

Potrivit agenţiei de presă Interfax, la bordul navei reţinute de Ucraina se află un echipaj compus din aproximativ 15 persoane. Întregul echipaj este într-o stare satisfăcătoare, informează agenţia de presă menţionată, citând o sursă bine informată.

ACTUALIZARE. Autoritățile ucrainene au interogat zece membri ai echipajului petrolierului rusesc, care a fost sechestrat joi în portul Ismail, potrivit purtătorului de cuvânt al procurorului general, relatează Reuters, citat de Mediafax.

Întrebat dacă cei zece membri ai echipajului vor fi eliberați, acesta a refuzat să răspundă.


Autoritățile ucrainene spun că au luat această decizie pentru că nava ar fi cea care ar fi blocat navele militare ucrainiene sechestrate în luna noiembrie 2018 de ruși.

Potrivit informațiilor din presa din Ucraina, petrolierul a fost percheziționat și a fost reținut ca probă.

Imediat a venit o reacție din partea Rusiei, care amenință cu represalii.

Studiem detaliile a ceea ce s-a întâmplat pentru a lua măsurile corecte”, a anunțat Ministerul rus de Externe.

Dacă au fost luați ostatici ruși, atunci vom considera incidentul drept o încălcare a legislației internaționale, iar consecințele vor fi prezentate rapid”, a mai ministerul.

În urmă cu opt luni, Rusia a capturat trei nave ucrainene în momentul în care încercau să treacă prin strâmtoarea Kerci. Atunci, 24 de marinari ucraineni au fost arestați și sunt prizonieri până în prezent, iar cele trei nave au fost sechestrate de Rusia.

SBU a anunţat că a reţinut petrolierul Nika Spirit, care se numea până recent Neyma. Potrivit serviciului de securitate ucrainean, petrolierul Neyma a participat la blocarea celor trei nave ale marinei ucrainene, barându-le calea la intrarea în strâmtoarea Kerci, după care acestea au fost sechestrate de gărzile de coastă ruse. Proprietarii ruşi ai petrolierului i-au schimbat apoi numele în Nika Spirit pentru a „ascunde implicarea sa în actul de agresiune”, conform SBU.

La sfârşitul lunii mai, Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării din Hamburg (Germania) a cerut Moscovei eliberarea „imediată” a marinarilor ucraineni. Kremlinul a respins această decizie, afirmând că instanţa nu are competenţă în respectivul caz. Kievul insistă ca a fost un act de agresiune din partea Rusiei şi că incidentul s-a petrecut în apele neutre.

În timp ce Kievul şi Moscova negociază posibila lor eliberare, noul preşedinte ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a cerut omologului său rus, Vladimir Putin, la sfârşitul lui iunie, eliberarea marinarilor. Dar, la jumătatea lunii iulie, justiţia rusă a prelungit detenţia lor cu încă trei luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri