Îngrijorare la Washington după ce presa a scris că Israelul ar fi folosit arme cu fosfor alb

Data actualizării: Data publicării:
soldati israelieni
Soldați israelieni în Gaza. Foto: Profimedia Images

Israelul este acuzat că a folosit arme cu fosfor alb, furnizate de Statele Unite, într-un atac în Liban în care au fost răniți mai mulți civili. Un jurnalist care lucrează pentru Washington Post a descoperit rămășițe de artilerie care ar dovedi acest lucru. ONU s-a declarat foarte îngrijorat, la fel și administrația americană. Israelul răspunde că armata sa acționează întotdeauna în conformitate cu dreptul internațional.

Acest tip de muniție se folosește pe câmpul de luptă pentru semnalizare, marcarea țintelor și pentru a produce fum care ascunde mișcările de trupe. Este însă interzisă folosirea ei în zone cu civili. Obuzele aruncă bucăți de pâslă îmbibate cu fosfor alb. Ard puternic și se pot lipi de piele, provocând arsuri potenţial fatale şi leziuni respiratorii.

Executivul american s-a declarat luni "îngrijorat" după publicarea unui articol în Washington Post, care a făcut aceste dezvăluiri.

"Suntem la curent cu acest articol şi, desigur, suntem îngrijoraţi. Vom pune întrebări pentru a încerca să aflăm mai multe informații", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă.

Bombele cu fosfor sunt arme incendiare a căror utilizare este interzisă împotriva civililor, dar nu împotriva ţintelor militare, potrivit unei Convenţii semnate în 1980 la Geneva.

Utilizarea "legitimă" a fosforului alb este menită "să lumineze şi să producă fum pentru a disimula mişcările", a spus John Kirby. "Atunci când furnizăm materiale precum fosforul alb unei alte armate, este pentru ca acesta să poată fi folosit în acest mod legitim şi în conformitate cu legea conflictelor armate", a adăugat el.

"Fosforul alb poate fi folosit în mod legitim la nivel militar, dar nu împotriva civililor", a amintit, de asemenea, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, asigurând că administraţia Biden urmăreşte să obţină "informaţii suplimentare".

Statele Unite sunt principalul furnizor de echipamente militare al Israelului, iar preşedintele american Joe Biden a promis sprijin neclintit pentru ofensiva Israelului împotriva Hamas.

Libanul acuză Israelul de câteva săptămâni că foloseşte fosfor alb în timpul atacurilor împotriva Hezbollah în sudul ţării, care a provocat incendii mari.

ONG-ul Amnesty International, la rândul său, a susţinut că deţine "dovada utilizării ilegale a fosforului alb de către Israel" între 10 şi 16 octombrie şi a cerut o "anchetă privind crime de război". La mijlocul lunii octombrie, Human Rights Watch a acuzat, la rândul său, Israelul că foloseşte fosfor alb în Fâşia Gaza şi în Liban.

"Negăm aceste acuzaţii", a răspuns imediat un purtător de cuvânt al armatei israeliene. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri