Irlanda, Norvegia și Spania vor recunoaște statul palestinian. Furie în Israel, care își recheamă ambasadorii: Vor fi consecințe grave

Data actualizării: Data publicării:
A pro-Palestinian activist holds a Palestine flag during a rally
Intenția de recunoaștere a statului palestinian de către mai multe țări europene a stârnit furia Israelului. Foto: Profimedia

Norvegia, Spania şi Irlanda vor recunoaşte oficial statul Palestina, au anunţat miercuri premierii celor trei ţări, exprimându-şi speranţa că demersul lor va favoriza pacea cu Israelul şi că alte ţări le vor urma exemplul. Membrele UE Slovenia şi Malta au anunţat şi ele în ultimele săptămâni că intenţionează să recunoască Palestina, argumentând că soluţia a două state este esenţială pentru o pace durabilă în regiune. Israelul şi-a rechemat ambasadorii din Irlanda şi Norvegia și transmite un mesaj dur: "Israelul nu va rămâne tăcut – vor exista și alte consecințe grave".

ACTUALIZARE 11.05 Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat la rândul său miercuri, după omologii săi norvegian şi irlandez, că ţara sa va recunoaşte oficial Palestina pe 28 mai.

"Marţea viitoare, la 28 mai, Spania va adopta în consiliul de miniştri (decizia de) recunoaştere a statului palestinian", a declarat premierul Pedro Sanchez în prezenţa deputaţilor spanioli. El l-a acuzat pe omologul său israelian Benjamin Netanyahu că pune în pericol soluţia a două state cu politica sa de "durere şi distrugere" din Fâşia Gaza, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Membrele UE Slovenia şi Malta au anunţat şi ele în ultimele săptămâni că intenţionează să recunoască Palestina, argumentând că soluţia a două state este esenţială pentru o pace durabilă în regiune. 

ACTUALIZARE 10.30 Israelul şi-a rechemat ambasadorii din Irlanda şi Norvegia, scrie The Guardian.

"Am solicitat rechemarea imediată a ambasadorilor Israelului în Irlanda și Norvegia pentru consultări în contextul deciziilor acestor țări de a recunoaște un stat palestinian.

Trimit un mesaj clar și fără echivoc Irlandei și Norvegiei: Israelul nu va rămâne tăcut în fața celor care îi subminează suveranitatea și îi pun în pericol securitatea.

Decizia de astăzi trimite un mesaj palestinienilor și lumii: Terorismul plătește. După ce organizația teroristă Hamas a efectuat cel mai mare masacru de evrei de la Holocaust, după ce au comis crime sexuale atroce la care a fost martoră întreaga lume, aceste țări au ales să răsplătească Hamas și Iran prin recunoașterea unui stat palestinian.

Acest pas distorsionat al acestor țări este o nedreptate adusă memoriei victimelor din 7/10, o lovitură adusă eforturilor de returnare a celor 128 de ostatici și un impuls pentru jihadiștii Hamas și Iran, care subminează șansa de pace și pune sub semnul întrebării dreptul Israelului la autoaparare.

Israelul nu va rămâne tăcut – vor exista și alte consecințe grave. Dacă Spania își va îndeplini intenția de a recunoaște un stat palestinian, se va face un pas similar împotriva acestuia.

Prostia irlandeză-norvegiană nu ne descurajează; suntem hotărâți să ne atingem obiectivele: restabilirea securității cetățenilor noștri, desființarea Hamas și aducerea ostaticilor acasă. Nu există cauze mai juste decât acestea", a transmis pe X ministrul de externe al Israelului, Israel Katz.

ACTUALIZARE 10.20 Norvegia va recunoaşte oficial Palestina ca stat independent la 28 mai, a anunţat miercuri premierul norvegian Jonas Gahr Store, confirmând informaţiile apărute în cursul dimineţii în mass-media, transmit agenţiile internaţionale de presă.

"Trebuie să menţinem vie singura alternativă care oferă o soluţie politică pentru israelieni şi palestinieni deopotrivă: două state trăind unul lângă celălalt, în pace şi securitate", a declarat Gahr Store, citat de Reuters.

"Recunoaşterea Palestinei este o modalitate de a sprijini forţele moderate care au pierdut teren în acest conflict prelungit şi brutal. Totodată, trimite un mesaj puternic altor ţări să urmeze exemplul Norvegiei şi al unui număr de alte state europene şi să recunoască statul palestinian", a adăugat şeful executivului norvegian.

El a apreciat totodată că o astfel de măsură va face în cele din urmă posibilă reluarea procesului pentru a se ajunge la soluţia a două state şi să-i imprime un nou impuls. Conflictul în desfăşurare din Gaza a transmis foarte clar că obţinerea păcii şi stabilităţii trebuie să pornească de la soluţionarea chestiunii palestiniene, a mai spus premierul norvegian, apreciind că scopul este de a obţine un stat palestinian care este coerent din punct de vedere politic şi care derivă din Autoritatea Palestiniană.

"Credem că soluţia a două state este chiar în interesul Israelului", a mai declarat premierul norvegian.

Și premierul spaniol Pedro Sanchez urmează să anunţe miercuri dimineaţă data recunoaşterii de către Madrid a unui stat palestinian.

Știrea inițială

Israelul a avertizat deja că recunoaşterea „va alimenta extremismul şi instabilitatea”.

Recunoaşterea statalităţii palestiniene a fost un punct important al politicii externe a Irlandei, în cadrul susţinerii unei soluţii cu două state pentru reglementarea relaţiilor Israelului cu palestinienii, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

Oficiali irlandezi şi spanioli au discutat cu alte ţări europene recunoaşterea în comun a statului palestinian. Şefii celor trei partide din coaliţia guvernamentală de la Dublin i-au informat marţi pe colegii lor de cabinet despre stadiul acestor tratative.

Premierul Simon Harris și vicepremierul Micheal Martin s-au implicat în coordonarea cu alţi lideri europeni în privinţa anunţului.

Ce țări mai vor să recunoască Palestina

În ultimele săptămâni, au mai indicat că intenţionează să facă acelaşi pas şi alte ţări din Uniunea Europeană: Spania, Slovenia şi Malta.

Potrivit cotidianului norvegian Aftenposten, care citează surse confidenţiale, şi guvernul de la Oslo urmează să recunoască, tot miercuri, statul palestinian, transmite Reuters. Agenţia nu a reuşit să obţină un comentariu din partea Ministerului de Externe al Norvegiei.

Într-o înregistrare video difuzată online, Ministerul de Externe israelian a avertizat că un astfel de pas „va duce la mai mult terorism şi va periclita orice perspectivă de pace”.

Comentatorul afirmă: „Irlanda, posibilitatea recunoaşterii unui stat palestinian riscă să vă transforme într-un pion în mâinile Iranului şi ale Hamas. Un astfel de gest nu va face decât să întărească Hamas şi să slăbească o autoritate palestiniană deja disfuncţională. Faptul că liderii Hamas vă mulţumesc ar trebui să fie un semnal de alarmă. Progresul se poate obţine doar prin negocieri directe într-un context regional mai larg. Nu fiţi pioni în mâinile Hamas. Spuneţi nu recunoaşterii”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a închis o celebră insulă turistică. Mulți își făceau vacanțele acolo, care e motivul FOTO
Digi FM
Courteney Cox face furori pe „Dancing in the Dark”, hitul lui Springsteen. Dansul ei a strâns peste 1,5...
Pro FM
Celine Dion, mereu cu gândul la copiii ei: "Dacă mor? Deja și-au pierdut tatăl". Și-a învățat gemenii cum să...
Film Now
Anne Hathaway nu mai consumă alcool de cinci ani. Ce a făcut-o pe actriță să ia această decizie: „Au nevoie...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Anunț important de la Casa de pensii. Care pensionari trebuie să depună acte până la final de iunie?
Digi FM
Cea mai mare dorință a lui Celine Dion: „Chiar dacă va trebui să mă târăsc, o voi face!”. Artista luptă cu o...
Digi World
Cel mai bun moment al zilei pentru a face sport pentru a scădea nivelul zahărului din sânge. E valabil mai...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Cât de tare îi seamănă tatălui său! Fiul de 20 de ani al lui Russell Crowe, pozat de unul singur în Australia...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...