Moscova a evitat provocările directe împotriva NATO, de exemplu, prin faptul că nu a lovit rutele occidentale de armament către Ucraina. Chiar și la apogeul campaniei aeriene rusești, a evitat să zboare prea aproape de granițele vestice ale Ucrainei pentru a intra accidental în spațiul aerian al NATO.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la ONU, că NATO încearcă să „scindeze Rusia”, dar de fapt o face mai puternică, nu în ultimul rând pe scena mondială. Dar nici măcar aici nu este atât de simplu. 

„Chiar și acele țări pe care Moscova le considera cândva puteri de mâna a doua au acum dreptul de veto asupra unor aspecte ale politicii rusești, sau cel puțin capacitatea de a cere un preț ridicat pentru ajutorul lor”, amintește Galeotti, citând Turcia și Iranul ca exemple de țări care ajută Rusia să ocolească sancțiunile și, în același timp, sunt din ce în ce mai active în regiuni pe care Moscova le considera cândva ca fiind ale sale.

„Cu cât războiul durează mai mult și cu cât economia rusă este mai afectată, cu atât China capătă mai multă putere”, mai punctează istoricul britanic.

În schimb, Xi a făcut presiuni deschise asupra Moscovei pentru a-și modera amenințările nucleare, iar recent a avut prima convorbire telefonică de o oră cu Zelenski de la începutul invaziei. „Deși ambele părți au o libertate tactică considerabilă, ele sunt limitate din punct de vedere strategic. Ucraina trebuie să lanseze un atac major; Rusia trebuie să încerce să îi priveze de victorie”, conchide Mark Galeotti. 

Citește și: Prigojin estimează că Ucraina va trece la contraofensivă la jumătatea lui mai şi avertizează că asta ar fi „o tragedie” pentru Rusia