Junta militară din Niger cere poliției să-l expulezeze pe ambasadorul Franței

Data publicării:
France in Niger
Diplomatul a fost declarat persona non-grata pe 26 august. FOTO: Twitter

Junta militară care a preluat puterea în Niger după lovitura de stat a dat ordin joi poliţiei să "procedeze la expulzarea" ambasadorului Franţei. Diplomatul a fost declarat persona non-grata pe 26 august şi a primit atunci un termen de 48 de ore să părăsească Nigerul, însă nu s-a conformat şi se află în continuare la post, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Ministerul de Externe de la Niamey l-a informat pe cel francez printr-o notă datată cu 29 august că statul Niger i-a retras viza ambasadorului francez Sylvain Itté şi familiei acestuia, prin urmare, diplomatul "nu mai beneficiază de imunităţile şi privilegiile care decurg din statutul de membru al corpului diplomatic" şi trebuie să părăsească Nigerul.

Noile autorităţi din Niger au comunicat Franţei pe 26 august că, în urma "acţiunilor ostile împotriva intereselor Nigerului", desfăşurate de guvernul de la Paris, ambasadorul francez la Niamey a fost declarat persona non-grata şi trebuie să părăsească Nigerul în termen de 48 de ore.

Acest termen a expirat luni, când preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a manifestat din nou susţinerea faţă de preşedintele pro-occidental al Nigerului, Mohamed Bazoum, înlăturat de la putere prin lovitura de stat, şi a declarat că, în pofida expulzării, ambasadorul Franţei în Niger va rămâne la post.

De asemenea, Ministerul de Externe francez a transmis joi că aceia care au preluat puterea în Niger nu au "nicio autoritate" să ceară plecarea ambasadorului francez.

Nigerul, una dintre cele mai sărace ţări ale lumii, dar importantă strategic prin rezervele sale de uraniu, a fost până la lovitura de stat unul dintre ultimii parteneri ai SUA şi UE în regiunea Sahel, unde sunt active grupări jihadiste. Fosta putere colonială Franţa şi Statele Unite au împreună circa 2.500 de militari în Niger şi fac tot posibilul să nu piardă influenţa în această zonă unde conducerile militare din ţările vecine Mali şi Burkina Faso s-au apropiat de Rusia.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri