Kârgâzstanul, un aliat tradițional al Rusiei, se conformează sancțiunilor americane și interzice cardurile rusești Mir

Data publicării:
Carduri Mir
Kârgâzstanul renunță la cardurile bancare rusești pentru a se conforma sancțiunilor occidentale. Foto: Profimedia Images

Kârgâzstanul, una dintre ţările aliate ale Rusiei în Asia Centrală, se va alătura statelor care nu acceptă cardurile bancare ruseşti Mir, în urma sancţiunilor impuse de SUA, au anunţat, marţi, autorităţile locale, conform agenției rusești Tass.

Potrivit unui comunicat emis de Sistemul Naţional de Plăţi kârgâz „Elkart”, cardurile bancare Mir nu vor mai funcţiona în Kârgâzstan începând cu 5 aprilie.

Măsura a fost aprobată cu obiectivul de a „minimiza riscurile de sancţiuni secundare” care ar fi ameninţat Kârgâzstanul în cazul continuării operaţiunilor cu carduri bancare ruseşti.

Sistemul Naţional de Plăţi cu Cardul al Rusiei, operatorul cardurilor bancare Mir, alternativa rusească la cardurile Visa şi Mastercard, este, din luna februarie, vizată de sancţiunile impuse de SUA împotriva Rusiei după invazia lansată de aceasta în Ucraina în februarie 2022.

În afară de Rusia, cardurile Mir sunt, de asemenea, folosite în unele ţări latino-americane şi în alte state care menţin relaţii apropiate cu Moscova. Luna trecută, Armenia a anunţat că nu va mai permite utilizarea cardurilor Mir, tot în urma sancţiunilor americane.

Vechi aliat al Rusiei, Armenia s-a distanţat politic de aceasta şi strânge relaţiile cu SUA şi cu UE, considerând că Rusia a abandonat-o în faţa Azerbaidjanului care a recuperat pe cale militară provincia azeră cu populaţie majoritar armeană Karabah, ce se afla sub controlul separatiştilor armeni în urma războiului azero-armean de la începutul anilor '90. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri