Galerie Foto Kihnu, ultima comunitate matriarhală a Europei. Ce fac bărbații în timp ce femeile repară motoare, cresc copii și conduc insula

Data actualizării: Data publicării:
femeie pe bicilceta
Kihnu, ultima comunitate matriarhală a Europei FOTO: Profimedia Images

Într-un loc în care bărbații au lipsit din punct de vedere istoric, rolurile femeilor pe o insulă estonă s-au extins dincolo de cele tradiționale și domină toate aspectele vieții de zi cu zi.

Kihnu, cunoscută și sub numele de Insula Femeilor, un loc izolat în Marea Baltică, în largul coastei de vest a Estoniei. Este considerată ultima comunitate matriarhală a Europei, comunitatea insulară fiind susținută în primul rând de forța și implicarea femeilor, potrivit BBC.

Kihnu, ultima comunitate matriarhală a Europei FOTO: Profimedia Images
Kihnu, ultima comunitate matriarhală a Europei FOTO: Profimedia Images

Păstrătoarele unei culturi atât de bogate încât se află pe lista patrimoniului cultural mondial Unesco, femeile din Kihnu coordonează activitățile agricole, se ocupă de creșterea copiilor și organizează fiecare aspect al vieții de pe insulă, menținând tradițiile ancestrale. Într-un loc în care bărbații au lipsit din punct de vedere istoric - muncind pe mare sau în străinătate - rolul femeilor din Kihnu este dominant.

Sunt păstrătoarele cântecului, dansului, țesutului tradițional și artizanatului. Sunt, de asemenea, cele care oficiază ritualurile de nunți și înmormântări.

Viața lor a fost ilustrutată într-un album al fotografului norvegian Anne Helene Gjelstad. Invitată la înmormântarea unei femei din Kihnu, Gjelstad s-a trezit într-o bucătărie, înconjurată de femei în vârstă îmbrăcate în albastru, culoarea doliului. În acel moment, a știut că trebuie să împărtășească povestea acestor femei de care depinde totul în comunitatea izolată.

Este o poveste despre trecut care este importantă pentru viitor”, a spus ea. „Credința mea interioară a fost că trebuie să surprind totul, să pun într-o carte, să le scriu poveștile.”

Portretele și poveștile surprinse Gjelstad spun istoria unui loc plin de tradiții, îmbrăcăminte țesută și brodată în culori vii, precum și relatări despre capacitatea femeilor de a face totul, de la repararea unui motor de tractor la creșterea animalelor. De asemenea, cartea spune o poveste despre supraviețuire, deși una cu un viitor incert.

Tradiția matriarhală a rezistat, deși Kihnu a traversat vremuri dificile, inclusiv 50 de ani de ocupație sovietică. Aceste femei au găsit forță mereu, iar acum, cele mai tinere, caută noi oportunități. Turismul sezonier prosperă, pentru că oamenii sunt curioși să vadă cum se trăiește în Kihnu, oferind resurse cumunității, însă populația scade progresiv.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum a arătat Romina Gingașu mireasă. Imagini de colecție de la nunta româncei cu miliardarul Piero Ferrari
Digi FM
Tudor Chirilă, după ce a certat un șofer în trafic: ”La asta se ajunge când nesimțirea și lipsa de eficiență...
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Lui Sean Penn i-a căzut cu tronc o tânără actriță din Republica Moldova. Săruturi în văzul lumii și plimbări...
Adevarul
Sectorul IT nu mai este „tigrul” economiei românești. „Când industria scade, serviciile sunt primele lovite”
Newsweek
Salariu minim european. Care români iau 650 lei în plus pe lună? Din ce lună?
Digi FM
De ce videoclipul personal în care Kate anunţă că a terminat chimioterapia marchează o abordare surprinzător...
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Împerecherea unor elefanți, surprinsă de un fotograf. Momentul rar i-a fascinat pe internauți
Film Now
De ce a plâns Salma Hayek în timpul filmărilor cu Antonio Banderas la "Desperado". Ce relație au cei doi în...
UTV
Angelina Jolie si Salma Hayek au intors toate privirile la Festivalul Internatinoal de Film de la Toronto