Klaus Iohannis, în Cabo Verde: „Efectele negative ale războiului din Ucraina sunt resimțite inclusiv pe continentul african”

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis
Vizitele şefului statului în Africa se vor încheia în Senegal. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis și-a început luni vizita în Republica Cabo Verde, penultima etapă a turneului său african, precedentele fiind Kenya, Tanzania şi Zanzibar. Șeful statului s-a întâlnit cu președintele Jose Maria Neves și au susținut declarații comune de presă. Iohannis a explicat că România va rămâne un susținător al aprofundării relațiilor dintre UE și Cabo Verde, adăugând că efectele războiului din Ucraina sunt resimțite inclusiv pe continentul african.

„Noi vă considerăm un stat apropiat, avem o tradiție veche împreună, vă considerăm prieteni și credem că împreună putem să construim foarte mult. Mă aflu astăzi în vizită de stat în Republica Cabo Verde și vă mulțumesc, domnule președinte, pentru primirea călduroasă și pentru ospitalitate. Relația dintre statele noastre, care a fost stabilită cu 50 de ani în urmă, dăinuie datorită legăturilor interumane. Cabo Verde este, ca și România, un loc al respectului pentru valorile democratice. I-am prezentat președintelui noua noastră abordare strategică de relaționare cu Africa, având la bază o nouă strategie națională bazată pe interese și valori comune. Am agreat să intensificăm cooperarea pe teme importante, atât pentru România, cât și pentru Cabo Verde, precum gestionarea situațiilor de urgență, combaterea schimbărilor climatice, agricultură, siguranța alimentară, educația, cercetarea și inovarea”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Președintele a mai menționat că „memorandumurile de colaborare referitoare la gestionarea situațiilor de urgență, în domeniul sanitar-veterinar și în cel al educației, care urmează să fie semnate luni, reflectă dorința noastră de consolidare a relațiilor tradiționale foarte bune”.

„I-am transmis aprecierea președintelui pentru faptul că țara sa este unul dintre statele cu cele mai notabile rezultate în ceea ce privește respectarea drepturilor omului și guvernanța democratică din Africa. România va rămâne un susținător al aprofundării relațiilor dintre UE și Cabo Verde. Acestea sunt deja excelente și se bazează, începând cu anul 2007, pe un parteneriat special unic pentru o țară africană. Cabo Verde este un aliat de încredere al UE în forurile internaționale și în Africa. Este prima și singura țară africană care are un parteneriat de mobilitate cu UE”, a mai spus Iohannis.

Iohannis spune că efectele războiului din Ucraina sunt resimțite inclusiv pe continentul african

Iohannis a mai explicat că efectele războiului din Ucraina sunt resimțite inclusiv pe continentul african, mai ales pe dimensiunea securității alimentare.

„În cadrul discuțiilor de astăzi am avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la o serie de dosare internaționale și regionale prioritare. Am analizat împreună ce putem face, la nivelul comunității internaționale, pentru soluționarea acestora. I-am prezentat domnului președinte perspectiva României cu privire la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Efectele negative ale acestei agresiuni la nivel global sunt resimțite inclusiv pe continentul african, mai ales pe dimensiunea securității alimentare”, a mai spus el.

De asemenea, președintele a mai adăugat că România sprijină statele africane în dezvoltarea capacității de a-și asigura propria securitate.

„Domnul președinte Neves mi-a prezentat evaluarea sa cu privire la crizele regionale și am agreat asupra nevoii de stabilitate în regiunea Sahelului. L-am asigurat pe președintele Neves de angajamentul României pentru stabilizarea și dezvoltarea durabilă a Sahelului. România susține soluțiile identificate de actori regionali și sprijină statele africane în dezvoltarea capacității de a-și asigura propria securitate”, a conchis șeful statului, la Cabo Verde.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan lui Jose Maria Neves, omologul din Cabo Verde, informează Administraţia Prezidenţială. De asemenea, preşedintele Cabo Verde i-a conferit Ordinul „Amilcar Cabral” lui Klaus Iohannis.

Iohannis se va mai întâlni și cu premierul și președintele Adunării Naționale

Programul vizitei preşedintelul Klsus Iohannis mai include întâlniri cu prim-ministrul Cabo Verde, Jose Ulisses Correia e Silva şi cu preşedintele Adunării Naţionale, Austelino Tavares Correia.

Iohannis va vizita Cidade Velha, sit Patrimoniu Mondial UNESCO, şi va avea o întrevedere cu primarul oraşului Cidade Velha şi cu Preşedintele Institutului Cultural Heritage.

Ziua se va încheia cu un dineu de stat.

Marţi, preşedintele Iohannis se întâlneşte cu foşti studenţi din Republica Cabo Verde care au studiat în România.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri