Kuleba: Dacă Ucraina era ţară membră a NATO, acest război nu ar fi avut loc

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul afacerilor externe ucrainean, Dmitro Kuleba, la o conferinta
Ministrul afacerilor externe ucrainean, Dmitro Kuleba. Foto: Profimedia Images

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat din nou că a fost o greşeală strategică faptul că Germania şi Franţa s-au opus aderării Ucrainei la NATO în 2008. „Dacă eram ţară membră a NATO, acest război nu ar fi avut loc”, a spus șeful diplomației ucrainene în cadrul unei emisiuni la postul american de televiziune NBC.

Acum, susţine Kuleba, Ucraina plăteşte pentru această greşeală și spune că dacă era ţară membră a NATO, războiul nu ar fi avut loc.

Dmitro Kuleba a acuzat de asemenea Germania că a eşuat în susţinerea ţării sale, pentru că Berlinul continuă să gândească în termeni de arme defensive şi ofensive atunci când vine vorba de echipament militar.

"Dacă nu am pierde o mulţime de timp discutând despre defensiv contra ofensiv şi despre ce are nevoie şi ce nu are nevoie Ucraina, atunci am fi fost într-o poziţie diferită acum, într-o poziţie mult mai puternică", a spus Kuleba, potrivit dpa. 

Diplomatul ucrainean a subliniat că ţara sa propune "o înţelegere cinstită" Alianţei Nord-Atlantice şi Occidentului. "Voi ne furnizaţi tot ce avem nevoie. Iar noi luptăm ca voi să nu trebuiască să intraţi în luptă atunci când Putin va decide să testeze Articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord şi să atace una dintre ţările NATO", a precizat acesta.

Şeful diplomaţiei ucrainene s-a referit la articolul conform căruia un atac asupra unei ţări membre a NATO constituie un atac asupra tuturor membrilor organizaţiei. În condiţiile în care Ucraina nu este ţară membră a NATO, ea nu poate cere asistenţă în baza acestui articol, mai scrie dpa, citată de Agerpres.

Kuleba a subliniat că ucrainenii "ştiu cum să lupte", dar au nevoie de arme de toate felurile pentru a lupta împotriva trupelor ruse.

Referindu-se la retragerea trupelor ruse din împrejurimile capitalei ucrainene Kiev şi la preconizata ofensivă rusă la scară largă în estul Ucrainei, Kuleba a spus: "Ucraina a câştigat bătălia pentru Kiev. Acum urmează o altă bătălie, bătălia pentru Donbas".

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri