La ce să ne așteptăm de la vizita liderului nord-coreean în Rusia. Ce vrea Putin. Ce ar putea cere Kim

Data actualizării: Data publicării:
trenul lui kim jong un
Kim Jong Un merge cu un tren luxos, puternic blindat și extrem de lent. Foto: Profimedia

Vizita lui Kim Jong Un în Rusia pentru a se întâlni cu Vladimir Putin ar putea oferi indicii cu privire la intensificarea ajutorului militar acordat de Phenian Moscovei pentru războiul din Ucraina, dar arată și cum se vor reașeza relațiile dintre cele două regimuri, scrie Reuters.

Kremlinul anunțat oficial luni că Putin l-a invitat pe Kim în Rusia, aceasta fiind cea de-a doua vizită a liderului nord-coreean în străinătate după pandemie și a doua în Rusia.

Kim este însoțit de o delegație militară, ceea ce poate da un indiciu cu privire la natura discuțiilor. Este interesant de urmărit cu ce alți oficiali ruși se va întâlni Kim, în condițiile în care ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a fost în iulie la Phenian.

Statele Unite și-au exprimat îngrijorările cu privire la ceea ce Washingtonul afirmă că sunt negocieri tot mai avansate privind livrarea de armament. Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, l-a îndemnat pe Kim „să nu furnizeze Rusiei arme care vor ajunge să ucidă ucraineni”. SUA au acuzat Coreea de Nord că furnizează arme Rusiei, dar nu se știe clar dacă au avut loc și livrări efective. Atât Rusia, cât și Coreea de nord au negat aceste susțineri, dar au susținut că își vor intensifica cooperarea.

Ce vrea Putin

Analiștii afirmă că regimul lui Kim are rezerve uriașe de proiectile pentru artilerie, rachete și muniții pentru armele cu calibru mic, care ar putea ajuta Rusia să își refacă stocurile reduse puternic după 18 luni de război. Nu este clar care este capacitatea țării de a produce arme în masă și nici calitatea acestora, scrie Reuters.

Rusia e interesată și de forța de lucru din Coreea de Nord, deoarece se confruntă cu o rată a șomajului mică, la un nivel record. Înainte ca ONU să interzică prin rezoluții succesive adoptate în 2019 folosirea forței de muncă din Coreea de Nord, se estima că în Rusia lucrau aproape 20.000 de muncitori nord-coreeni.

În schimb, Rusia ar putea să ofere Coreei de Nord cereale, petrol și tehnologie militară, Phenianul încercând să dezvolte submarine nucleare și sateliți de recunoaștere militară.

Hwasong-18, ultima rachetă balistică intercontinentală prezentată de Coreea de Nord și prima care folosește combustibil solid, a provocat noi suspiciuni că Moscova ar putea ajuta Phenianul cu programul său de dezvoltare a unor arme cu capacitate nucleară.

Ce ar putea cere Kim

De mai mulți ani, Consiliul de Securitate al ONU este divizat cu privire la modul în care trebuie combătut programul de înarmare nucleară al Phenianului. Rusia și China susțin că noi sancțiuni nu vor ajuta și cer relaxarea acestora.

Indiferent ce se va decide la întâlnirea bilaterală dintre Putin și Kim, ea este un semn al sprijinului reciproc pe care și-l acordă cele două țări.

La prima întâlnire cu Kim, din 2019, Putin a declarat că garanțiile de securitate oferite de SUA nu vor convinge probabil Phenianul să renunțe la programul de înarmare nucleară. Atunci, Putin l-a descris pe liderul nord-coreean ca fiind „destul de receptiv”, „chibzuit” și „interesant”.

Și Putin, și Kim, știu cum să atragă atenția presei internaționale

În 2019, cei doi lideri au participat la o cină de gală unde au ciocnit fiecare în onoarea celuilalt și au privit spectacole de dans pe muzică tradițională rusă.

Cei doi au făcut de asemenea schimb de cadouri. Kim i-a dat lui Putin o sabie tradițională coreeană, în timp ce liderul de la Kremlin i-a dăruit o sabie și un set de ceai pe care să îl folosească în trenul său blindat.

Călătoriile lui Kim în străinătate au oferit ocazional momente în care acesta pare mai destins decât în perioada în care se află în țară. De exemplu, în timpul întâlnirii cu fostul președinte american Donald Trump la summitul de la Hanoi în 2019, Kim a vorbit în premieră cu jurnaliști străini, în timpul unui moment în care erau făcute fotografii. Acel summit a fost de asemenea ocazia în care a apărut în public cu sora lui, Kim Yo Jong, iar într-o altă filmare este văzut în timp ce fumează într-o stație de tren din orașul chinez Nanning. 

Cu un an înainte, la summitul intercoreean din 2018, 12 bodyguarzi ai lui Kim au atras atenția mass-media din întreaga lume după ce, îmbrăcați în costume negre, au înconjurat limuzina Mercedes-Benz în care se afla liderul nord-coreean și au alergat la pas alături de aceasta.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri