Luptători ai ISIS „pătrund în mod activ” în Afganistan, după retragerea americanilor, susține ministrul rus al apărării

Data publicării:
Serghei Şoigu ministrulrus al apararii
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu Foto: Profimedia Images

Ministrul apărării din Rusia, Serghei Șoigu, susține că luptători ISIS „pătrund în mod activ” în Afganistan din Libia și Siria, în contextul retragerii trupelor internaționale din această țară.

„Desigur, avem mari speranţe că se va ajunge la un anumit consens şi la reconciliere interetnică în Afganistan. Dar în acelaşi timp vedem cât de activ intră aici unităţi ale SI din diverse regiuni, inclusiv din Siria şi Libia”, a afirmat Şoigu, citat de agenţia oficială rusă TASS și Agerpres.

Şoigu a atras atenţia că situaţia din Afganistan „se deteriorează rapid” şi scapă practic de sub controlul autorităţilor de la Kabul după ofensiva talibanilor în mare parte din teritoriu.

Ministrul apărării rus a susţinut că are loc „un exod masiv” de afgani către Tadjikistan şi Uzbekistan şi că este îngrijorătoare „în mod special consolidarea poziţiilor SI şi ale altor organizaţii teroriste internaţionale, ceea ce a dus la o creştere a ameninţării la adresa ţărilor vecine”. „Din acest motiv trebuie să recunoaştem că misiunea SUA şi a NATO în Afganistan a dat greş”, a afirmat el.

„Retragerea grăbită” a contingentelor străine a provocat o creştere bruscă a tensiunii politico-militare şi a ostilităţilor, a mai apreciat ministrul rus, citat de agenţia Interfax.

„Totodată, americanii sunt mai preocupaţi de posibilitatea creării de noi rute de tranzit şi de structuri logistice în statele din Asia Centrală, de desfăşurarea bazelor şi instalaţiilor lor militare. Credem că aceasta nu va duce la nimic bun, ci doar poate duce la o prezenţă pe termen lung a Alianţei (Nord-Atlantice) în regiune şi la instabilitate suplimentară”, a insistat Şoigu.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri