Macron, despre acuzațiile că Franța se îndreaptă spre un regim autoritar: „Nu suntem Ungaria sau Turcia”

Data publicării:
Președintele Franței, Emmanuel Macron și președintele Turicei, Recep Tayyip Erdogan.
Președintele Franței, Emmanuel Macron și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Foto: Profimedia Images

Președintele francez Emmanuel Macron și-a apărat vineri guvernul în fața acuzațiilor că Franța se îndreaptă spre un regim autoritar, după protestele violente de la Paris, spunând că „nu suntem Ungaria, Turcia sau altele!”, relatează Politico.

În cadrul unui interviu TV, pe parcursul a mai mult de două ore, Macron a discutat despre brutalitatea poliției, valorile franceze și cetățenia, dar și despre efectele pandemiei de coronavirus.

Macron s-a confruntat cu întrebări din partea telespectorilor și a jurnaliștilor, inclusiv a reporterului Brut Rémy Buisine, care cu o săptămână în urmă a fost filmat întins pe jos cu un polițist care stătea deasupra lui, în timp ce ofițerii evacuau violent o tabără de migranți în mijlocul Parisului. 

„Rolul meu nu este să judec, există un proces care a început”, a spus Macron, care a adăugat că a fost „foarte șocat” când a văzut filmările.

Președintele Franței a spus că este, de asemenea, „foarte șocat de imaginile de sâmbătă cu o polițistă atacată de nebuni, de sălbatici”, a spus el, referindu-se la un videoclip care arată protestatarii împingând și lovind cu picioarele un ofițer căzut.

Macron a discutat, de asemenea, despre secularism, spunând că el crede că Franța este „foarte singură” în apărarea libertății de exprimare după ce profesorul Samuel Paty a fost decapitat pentru că arăta o caricatură a profetului Mahomed.

Mii de francezi au ieșit din nou în stradă, sâmbătă, ca să protesteze față de legea siguranței, pe care o consideră un atac la libertatea presei și libertatea de expresie. Printe manifestannți s-au infiltrat și anarhiști, care au forțat cordoanele forțelor de ordine.

Au fost proteste și în alte orașe din Franța, nu doar în capitală. Protestatarii cer renunțarea la prevederea care interzice difuzarea și distribuirea imaginilor care pot constitui dovezi ale abuzurilor poliției în timpul intervențiilor.

Recent, mai mulți polițiști au fost inculpați, după ce au apărut imagini cu modul în care au lovit neprovocați un cetățean pașnic.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri