50 de țări se angajează să oprească distrugerea planetei. Summitul One Planet, convocat de Emmanuel Macron

Data actualizării: Data publicării:
Președintelefrancez Emmanuel Macron
Emmanuel Macron în cadrul Summit-ului One Planet. Foto: Profimedia Images

O coaliție formată din 50 de țări s-a angajat să protejeze aproape o treime din planetă până în anul 2030, pentru a opri distrugerea mediului înconjurător. Liderii mondiali s-au întâlnit luni în cadrul unei videoconferințe, pentru summitul One Planet dedicat biodiversității și schimbărilor climatice. Evenimentul, care are ca scop relansarea negocierilor vizând o mai bună protecţie a naturii, a fost deschis de președintele francez Emmanuel Macron. Și România se alătură inițiativei celor 50 de state pentru a combate încălzirea globală.

Coaliția pentru înaltă ambiție (HAC) pentru natură și oameni, care include Marea Britanie și țări de pe șase continente, a făcut înainte de summitul One Planet de la Paris, un angajament de a proteja cel puțin 30% din pământul și oceanele planetei.

Conform oamenilor de știință, activitățile umane conduc la a șasea extincție în masă a vieții pe Pământ, iar producția agricolă, mineritul și poluarea amenință funcționarea normală a ecosistemelor care susțin viața, cruciale pentru civilizația umană.

Acest angajament va fi cel mai probabil ținta principală a „Acordului de la Paris pentru natură” care va fi negociat la Cop15, la Kunming, în China, la sfârșitul acestui an. HAC a declarat că speră ca angajamentele timpurii ale unor țări precum Columbia, Costa Rica, Nigeria, Pakistan și Canada să asigure baza acordului ONU, transmite The Guardian.

Summitul One Planet de la Paris

Printre participanții la summitul One Planet convocat de președintele francez Emmanuel Macron, se numără moștenitorul coroanei britanice, prințul Charles, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson și secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

„Viitorul nostru şi cel al planetei noastre depind de ceea ce facem aici şi acum”, a insistat preşedintele Emmanuel Macron de la Palatul Elysee, unde au fost prezenţi unii participanţi la summit, ceilalţi intervenind prin videoconferinţă.

„A începe anul 2021 cu acest summit One Planet este foarte important, deoarece este anul reconcilierii tuturor provocărilor noastre", a continuat președintele francez.

La nivel internaţional, niciunul dintre obiectivele stabilite pentru ultimul deceniu în ceea ce priveşte protecţia biodiversităţii nu a fost atins, a reamintit el.

„Trebuie să ne confruntăm cu acest eşec, nu să plângem drama (...) doar pentru a ne accelera acţiunea cu lucruri foarte concrete şi o urmărire realistă a acestora”, a mai spus preşedintele francez.

În cadrul evenimentului, premierul britanic Boris Johnson, a declarat că Marea Britanie va investi 3 miliarde de lire (3,33 miliarde de euro) în următorii cinci ani pentru a contribui la eforturile de conservare a naturii.

Acest aport, provenit din fondul de 11,6 miliarde de lire (12,876 miliarde de euro) prevăzut de ţară pentru a face faţă schimbărilor climatice, va fi alocat proiectelor menite să împiedice distrugerea pădurilor sălbatice şi conservării marine, a precizat guvernul, care a publicat extrase ale intervenţiei pe care premierul Johnson a susţinut-o la summitul online dedicat biodiversităţii "One Planet Summit" ce se desfăşoară la Paris, scrie Agerpres.

„Nu vom putea atinge obiectivele noastre asupra schimbărilor climatice, dezvoltarea sustenabilă şi prevenirea pandemiilor dacă eşuăm în eforturile noastre de a apăra natura care ne dă alimentele pentru hrana noastră, apa de băut şi aerul pe care îl respirăm”, a subliniat Boris Johnson cu prilejul acestui summit.

Şeful guvernului britanic a insistat ca întreaga lume să conlucreze unită, asemeni unei "comunităţi globale", pentru a asigura investiţiile necesare şi a proteja planeta şi biodiversitatea.

În afară de premierul britanic, la summitul online a participat şi prinţul Charles, moştenitor al coroanei britanice, şi un mare apărător al luptei împotriva crizei climatice şi un susţinător al culturilor ecologice.

În cadrul discursului său, prințul Charles a îndemnat întreprinderile să investească în sănătatea planetei și a oamenilor. Evocând istoria Magna Carta, Prințul de Wales a lansat Terra Carta- Carta Pământului- prin care le cere semnatarilor să fie de acord cu aproape 100 de acțiuni prin care să devină mai sustenabili până în anul 2030.

„Fac un apel urgent către toți liderii, din toate sectoarele și din întreaga lume, pentru a sprijini această Terra Carta, pentru a aduce prosperitate în armonie cu natura, oamenii și planeta în următorul deceniu”, a declarat prințul Charles în cadrul summit-ului.

Summitul One Planet se concentrează pe patru teme: protecţia ecosistemelor terestre şi marine, promovarea agro-ecologiei, mobilizarea finanţării, legătura dintre defrişări, conservarea speciilor şi sănătatea umană. 

Franţa, în colaborare cu ONU şi Banca Mondială, a organizat reuniunea online "One Planet Summit" la care participă şefi de sat şi de guvern. Printre țările care participă la inițiativa de salvare a planetei se află și România.

Evenimentul de o zi era programat să se desfășoare anul trecut în portul Marseille, din sudul Franţei, dar a fost amânat din cauza pandemiei. Autorităţile de la Paris consideră One Planet Summit asemenea unui preludiu pentru diferitele întâlniri climatice care vor avea loc anul acesta - în special pentru summit-ul pentru climă din Glasgow, programat pentru luna noiembrie.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri